Mišljenja ad hoc

ad hoc

Josip Jović

Tko će se ispričati sucu Markoviću?

Ako ste zaboravili, Ivan Marković je zadarski sudac istrage koji je pustio petoricu mladića osumnjičenih za (skupno) silovanje jedne djevojčice da se brane sa slobode. A onda ih je, pod pritiskom javnosti, Vijeće Županijskog suda ipak strpalo u ćeliju pa pustilo, da bi, ex post, Ustavni sud ocijenio kako je Markovićeva odluka bila u redu, kako nije ni bilo razloga za pritvaranje te kako je pritvorenicima narušeno ustavno pravo na slobodu.

U međuvremenu je na Markovića bačeno drvlje i kamenje, kao i na Hrvatski tjednik, koji je jedini izvijestio o čemu se zapravo radi, a radi se o tome da ni u policijskoj prijavi nema “grupnog silovanja”, tek jedno problematično pojedinačno, pa nije bilo ni razloga za zadržavanje osumnjičenih u istražnom zatvoru.

Nakon presude Ustavnog suda u medijima su donesene tek šture vijesti, tema je naglo skinuta s dnevnog reda, a sucu Markoviću i Hrvatskom tjedniku, pa ni akterima događaja nitko se nije ispričao iz plejade svih onih su se osjetili pozvanima komentirati, osuđivati i organizirati velike prosvjedne skupove.

U cijeloj priči, kako stvari sada stoje, a sud će reći konačnu riječ, ima nemoralnog ponašanja svih sudionika, ima odnosa s maloljetnicom, ima razuzdanosti, itd., ali nema silovanja, osobito ne grupnog. Slučaj je poslužio za uvijek spremne optužbe na račun klerikalizma, katoličanstva, nacionalizma te patrijarhalnog odgoja.

Svako je nasilje, neovisno o konkretnom slučaju, rezultat nasilničke, sadističke i egoistične prirode pojedinca ili obiteljskog odgoja, ali ako se traga za nekim širim društvenim kontekstom koji pogoduje nasilničkom ponašanju, posebice prema ženama, onda ćemo taj kontekst prije naći u sekularizmu i urbanom modernitetu nego u vjeri i ruralnom patrijarhalitetu.

Ljudska je seksualnost, odvojena od ljubavi, vulgarizirana i komercijalizirana do krajnjih granica. Brojni filmovi i televizijske emisije na rubu su pornografije ili prelaze taj rub, razgolićene pop-zvijezde iskaču s naslovnica, reklame raznih proizvoda prepune su seksualnih aluzija, po ulici šeću oskudno odjevene djevojke s prostačkim izrazima, žene se u medijima prikazuju kao objekt požude.

Žena je u ovo moderno “napredno” doba daleko manje poštovana nego ikada prije. Manje nego u tzv. patrijarhalnoj obitelji, u kojoj je postojala podjela rada između muškarca i žene uvjetovana prirodnim sposobnostima i sklonostima te određenim tipom reprodukcije. Ali tamo su majke, sestre i kćeri bile uzori koje se ne smije psovati i koje se mora uvažavati.

Naslovnica ad hoc