Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

ČUVARI GALAKSIJE 2 Ja nisam Groot

FILM: Guardians Of The Galaxy 2; akcijska SF avantura; SAD, 2017.; REŽIJA: James Gunn; ULOGE: Chris Pratt, Zoe Saldana; DISTRIBUCIJA: 2i Film; OCJENA: ** ½

Prvi 'Čuvari galaksije' bili su spontano 'cool' kad su se pojavili u ljeto 2014. i uvukli nam se u srca toliko da smo svi smjesta bili Groot. Nastavak boravi na tankoj granici prirodna i prinudna kulerstva, češće se, nažalost, nalazeći na ovoj drugoj, usiljenoj strani. Film se učestalo ponaša hinjeno 'cool', na silu se želeći svidjeti (mlađoj) publici.

“Postoje dvije vrste bića u svemiru, ona koja plešu i ona koja ne plešu.“ – “Čuvari galaksije 2“ (2017.)

Retuširani Kurt Russell prvi se pojavljuje u “Čuvarima galaksije 2“. Natpis na ekranu obavještava da se nalazimo u 1980. godini, a glumac je digitalno pomlađen na vlastitu sliku i priliku, kao prije njega Jeff Bridges u “Tronu 2“ i Schwarzenegger u “Terminatoru 5“. Kad njegov lik “prekaljene muževnosti“, Ego, u društvu Meredith Quill, mlade majke Petera Quilla, budućeg Star-Lorda (Chris Pratt), krene cestom prema naprijed, stječemo impresiju da se Russell sam vozi ususret Carpenterovom trolistu “Bijeg iz New Yorka“, “Stvor“ i “Velika gužva u Kineskoj četvrti“ ili “Tango&Cashu“, kultovima dovoljnima da ga načine jednim od najpopularnijih akcijskih junaka osamdesetih.

No, ništa od te metafilmičnosti redatelj James Gunn nije inkorporirao u “Guardians Of The Galaxy 2“, premda njegov film puca od popkulturnih poveznica, nerijetko iz zezantskih, (auto)parodijskih nakana. Umjesto toga, Russellovu liku Meredith citira Carpenterova “Starmana“, SF romansu s Bridgesom iz 1984., rekavši “Ne mogu vjerovati da sam se zaljubila u svemirca“. Do odjavne špice Gunn je propustio još tri idealne “meta“ prilike. U sramotno maloj ulozi Stakara Ogorda (doduše, s tendencijom duže minutaže u narednim nastavcima) redatelj je imao još veću akcijskoherojsku legendu Sylvestera Stallonea, međutim nije mu palo na pamet da Sly sa starim bratom po oružju Kurtom podijeli barem jedan kadar, makar se samo mimoišli ili sreli “odnekud-si-mi-poznat“ pogledima, onako kao Mel Gibson i Danny Glover u “Mavericku“.

Tango i Cash u svemiru zvučalo bi jednako efektno kao Riggs i Murtaugh na Divljem zapadu, ako ne i efektnije, no recite to Gunnu. Stallone se, ajde, našao u istoj sceni s Michaelom Rookerom (svemirski pirat Yondu), partnerom iz “Cliffhangera“, ali ni tu Gunn nije reagirao na “meta“ podražaje. Mogao je, kad mu je već do zezancije, spojiti “Cliffhangera“ i “Acea Venturu 2“ pa da Stallone ili Rooker organiziraju nekakvo planinsko spašavanje visećeg rakuna Rocketa (glas Bradleyja Coopera). I, napokon, referirajući se dekadu iz djetinjstva, Peter kao sretno dijete osamdesetih spominje neke od njezinih zaštitnih znakova - Pac-mana, Skeletora, Heather Locklear i Davida Hasselhoffa.

Pa ipak, u spektakularnom finalu filma Peter će se manifestirati kao Pac-man, iako bi imalo više unutarnje logike da je preuzeo lik Skeletora, negativca iz “Gospodara svemira“, žanrovskog pandana “Čuvara galaksije“. Hasselhoff, pak, ima “cameo“ pojavljivanje na tankoj granici prirodna i prinudna kulerstva. Na toj granici boravi cijeli “Guardians Of The Galaxy 2“, češće se, nažalost, nalazeći na ovoj drugoj, usiljenoj strani u miješanju akcijske avanture, SF-a i humora, za razliku od samotvorna originala koji je opuštenije predstavio otkačene likove poput spomenutih Star-Lorda, Rocketa i Yondua, seksi izvanzemaljke zelene puti Gamore (Zoe Saldana) i njezine robotske polusestre Nebule (Karen Gillan), nabildanog Draxa (Dave Bautista) i drvenolikog orijaša Groota s vokabularom raspona tri riječi “Ja sam Groot“ (glas Vina Diesela).

“Čuvari galaksije“ bili su spontano “cool“ kad su se pojavili u ljeto 2014. i uvukli u srce da smo svi smjesta bili Groot, nesumnjivo i zato što film riskantan kakav jest, sa (super)junacima koji nisu popularni u očima šire javnosti kao Kapetan Amerika i Iron Man, nije imao što izgubiti. Nastavak je rađen pod pritiskom da privuče sve fanove izvornika i stekne neke nove, pa je budžetski dvostruko mišićaviji od originala (njegov supernegativac je ovaj put polubog i živući planet!). Gunnova kreacija nije posve presušila uzmemo li za primjer daljinske pilote koji svemirske bitke vode iz igraće konzole poput “gamera“ ili napose izvanrednu scenu kad uvjerljivo najjači lik filma Yondu sa svojom strijelom koja leti i koju kontrolira zviždanjem smiče desetke pobunjenika šetajući svemirskim brodom u “slow motionu“, dok njegovo oružje ostavlja crveni trag u zraku.

No, na jedan takav režijski biser operna zamaha dolaze dva-tri pretjerivanja, poput scene kad se Yondu i Rocket tjelesno izobličuju prolazeći kroz “time warp“, a potonji trpi deformacije poput Scrata iz zadnjeg nastavka animirana serijala “Ledeno doba“. Možda tako treba promatrati “Čuvare galaksije 2“ da bi se uživalo – kao crtić, premda svejedno smeta to što se učestalo ponaša primorano, hinjeno “cool“, nasilu želeći da se dopadne (mlađoj) publici. Prva akcijska scena s Čuvarima kako pokušavaju spriječiti prodor nekakve okotopodne međuzvjezdane zvijeri zida temelje iznuđenosti. Guardiansi žele slušati pjesme pri radu, eklektični “Zakon miks vol.2“, stoga Baby Groot spaja mjuzu (ELO, “Mr. Blue Sky“) i počne plesati u prvom planu, a oko njega u pozadini pršti borba sa svemirskom nemani. Georgeu Lucasu su trebala tri “Star Warsa“ da podjetinji i dođe do Ewoksa, Gunn to čini već u drugom filmu.

Ciljanje na najširu demografiju ne bi bio toliki problem da “Guardians Of The Galaxy 2“ nisu isforsirani poput svakog drugog grohotnog (o)smijeha Draxa. Iako je načelno zgodno da likove Gunn tretira kao prgavu familiju, konkurirajući u spomenu obitelji “Brzima i žestokima“, njihovi međuodnosi upadaju u isprazne rasprave o kakici i općenito verbalne ili emotivne repeticije. Neki su toga barem svjesni, kao Peter koji “nešto neizrečeno“ što ima s Gamorom uspoređuje s romansom Sam i Diane iz “Kafića Uzdravlje“. Nešto izrečeno što se među ekipom čini urnebesnim na snimanju ne znači da će zaživjeti i na filmu, recimo ponavljajući geg vezan za zlikovca po “smiješnom“ imenu Taserface i lagano izlizanu mantru “I am Groot“. Zbog svega navedenoga masovno oduševljenje “Čuvarima galaksije 2“ nije zarazilo i ovog kritičara. Ja više nisam Groot.

Svemirka s ticalima

Pretjeranost potvrđuje čak i pet najava za nastavke na odjavnoj špici, što je rekord za Marvel koji je sa “sequelima“ znao nadmašiti originale (“Kapetan Amerika 2“), ali ovdje to nije slučaj. No, završimo u pozitivnoj noti i istaknimo još jedan odličan lik uz Yondua, naivnu, simpatičnu i empatičnu svemirku s ticalima Mantis (Pom Klementieff) čije antene na glavi pomažu da razumije emocije drugih likova, često suspregnute.

Naslovnica Cinemark