Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

OTAC I SIN NA NESLUŽBENOM PUTU Tatica pušten s lanca

FILM: An Actor Prepares; humorna drama; SAD, 2018.; REŽIJA: Steve Clark; ULOGE: Jeremy Irons, Jack Huston; DISTRIBUCIJA: 2i Film; OCJENA: ** ½

'An Actor Prepares' je mogao biti jedan veoma lijepi metafilm u čast oskarovca Jerermyja Ironsa. Međutim, pravo lice filma otkriva hrvatski naslov 'Otac i sin na neslužbenom putu'. To je, znači, film ceste s otuđenim likovima oca i sina na komično-dramskom proputovanju Amerikom. Redatelj Steve Clark i koscenarist Thomas Moffett priklonili su se komercijalnom komičnom 'road' filmu kao što je 'Djedica pušten s lanca'. Hvala bogu, 'An Actor Prepares' ne ide toliko daleko u vulgarnosti da će kadrovima sijevati penisi, no zamalo je i do toga došlo kad Atticus prodefilira nag ispred sina i predloži mu da vide čiji je veći.

"U ovom starcu još ima života." - "Otac i sin na neslužbenom putu" (2018.)

Osvojio je Zlatni globus, tri Oscara, glumio u popularnoj komediji za mladu publiku... Karijerna postignuća britanskog glumca Atticusa Smitha sabrana su prilikom najave nagrade za životno djelo koja će mu zasluženo pripasti. U filmu "An Actor Prepares" Atticusa glumi veliki britanski glumac Jeremy Irons. Filmofili pamte da je Irons i sam oskarovac ("Reversal Of Fortune"), makar ne trostruki, ali zato je, recimo, dvostruki osvajač Zlatnog globusa (također "Reversal Of Fortune", mini serija "Elizabeth I").

Atticus je Irons i Irons je Atticus, premda u filmografiji nema "pornografske" naslove poput "Deep Stack Johnson", "Five Day F—k" i "Throwdown At Bitch River" kao njegova filmska inačica. No, ponovimo, oskarovac je i zlatniglobusovac s nizom nepotvrđenih nominacija (npr. "Misija"), među ostalim i za nagradu BAFTA ("Žena francuskog poručnika"), sjajan kao negativac ("Umri muški 3"), sklon udvostručavanju pred kamerama ("Ukleti blizanci") i smionim ulogama ("Požuda", "Lolita"), a glumio je i u popularnim filmovima - ne nužno komedijama - za mladu publiku ("Dungeons&Dragons", "Eragon", "Pink Panther 2", "Divna stvorenja", "Batman protiv Supermana", "Assassin's Creed", "Liga pravde").

Ne smijemo zaboraviti ni njegovu izvrsnu glasovnu ulogu u animiranom filmu "Kralj lavova". "An Actor Prepares" je, dakle, mogao biti jedan veoma lijepi metafilm u čast Ironsa, njegov "Hrvač", koji će se uz malo autoreferencijalnog humora i puno glumačke drame pohrvati s pozicijom glumca njegova kalibra u današnjem filmskom svijetu/hollywoodskom sistemu i pokazati da, kako tvrdi Atticus, "u ovom starcu još ima života". Naslov "An Actor Prepares" je govorio u to ime, otvoreno citirajući prvu knjigu o glumi legendarnog Konstantina Stanislavskog (začetnik tehnike glumačke "metode").

I doista, Atticus priprema novu ulogu, ulogu Boga samog, ali pokosi ga srčani udar, nakon čega biva hospitaliziran i studijski šefovi ga možda zamijene s Donaldom Sutherlandom. Međutim, pravo lice filma "An Actor Prepares" otkriva hrvatski naslov "Otac i sin na neslužbenom putu". To je, znači, "road movie" s disfunkcionalnim/otuđenim likovima oca i sina na komično-dramskom proputovanju Amerikom kakvih smo se nagledali u američkoj ("indie") kinematografiji. Ništa kontra filma ceste ako redatelj i scenarist uspiju osvježiti žanr.

No, problem jest što su se redatelj/scenarist Steve Clark i koscenarist Thomas Moffett priklonili komercijalnom komičnom "road" filmu, radije nego nezavisnjačkom. Na pamet pada "Djedica pušten s lanca" gdje su na neslužbeni put krenuli unuk Zac Efron i djed Robert De Niro. Hvala bogu, "An Actor Prepares" ne ide toliko daleko u vulgarnosti da će kadrovima sijevati penisi, no zamalo je i do toga došlo kad Atticus prodefilira nag ispred sina Adama (Jack Huston) i predloži mu da vide čiji je veći.

A Ironsovu golu stražnjicu nismo uspjeli izbjeći, kao i njegovu masturbaciju na porniće, po uzoru na De Nira, njegova partnera iz filma "The Mission", samo što on to radi na laptopu, ne TV-u, te nije uhvaćen na nedjelu, već obznanjuje da će "šlajfati". Ništa čudno, "izgledaš kao Bin Ladenov skrotum" su jedne od prvih riječi koje otac upućuje bradatom sinu kad ga dođe posjetiti u bolnicu. Srećom, kako kilometraža neslužbenog puta oca i sina postaje sve veća, takva verbalna i ina dodavanja se utišavaju jer forte filma je njihov "bonding" - da se dvojica muškaraca bolje upoznaju, napokon povežu i prestanu biti nenakloni jedan drugome, što će i napraviti tijekom jedne pijane večeri.

Frka je, pak, da Irons i Huston nisu pretjerano glumački "kliknuli" uslijed čega njihovo humorno i (kasnije) emotivno podbadanje ne izaziva traženi učinak, vidljivo u sceni pijanstva na stadionu, kad će Atticus gostujući uživo u radijskom prijenosu uvrijediti budućeg supruga kćerke/Adamove sestre Annabelle (Mammie Gammer, kći Meryl Streep, Ironsove partnerice iz "The French Lieutenant's Woman") na čije vjenčanje su se zaputili s jednog kraja Amerike na drugi.

Dok Irons uživa sipati profanosti i povremeno iskazuje komični tajming, primjerice kad sretne nekadašnju ljubavnicu-bjelkinju i ona mu pokaže kćerkicu-crnkinju ("nije valjda moja?!"), iako nije komičar i najmanje je glumio u komedijama, Hustonu humor baš i ne leži. Ekstra problem je što Atticus nije simpatičan lik, pače sebičan je i narcisoidan. Osim što bi ga u današnjem Hollywoodu, u jeku "Weinstein skandala", mogli sankcionirati za seksizam i mizoginiju, "jebač" Atticus je krivca za raspad braka pronašao u Adamu (!) koji je, kao, cinkao majci da je vara, pa ga/ih je zato napustio umjesto da preuzme odgovornost za opetovane preljube.

"Otac je malo prejaka riječ", kaže Adam, sušta suprotnost Atticusu, profesor i dokumentarist koji ima "daddy issues", predaje feministički kolegij "Žene na filmu" i svoju djevojku Clementine (Megalyn Echikunwoke) odbija zvati "djevojkom", već "partnericom", kako je ne bi "infantilizirao", zbog čega, valjda za kaznu, strahuje od raka testisa jer bi mogao do kraja izgubiti muda, za razliku od Atticusa koji ne mijenja posve ćud. Kako bi nam Atticus postao simpatičniji, periodički se gledatelja podsjeća na to da bi mogao umrijeti, tj. da bi "ovo mogao biti kraj puta" ako ga izda crno srce i zato želi "ispraviti stvari" sa sinom. Naravno, njegovo srce će do kraja filma postati manje crno i biti izliječeno, bar u onom simboličnom smislu.

Naslovnica Cinemark

VIŠE IZ RUBRIKE