More Nautika

NOVI MODEL PS51-TH

Ovo je sonda koja sve vidi

NOVI MODEL PS51-TH

Panoptix PS 51-TH S FrontVü je najnovija Garminova sonda predviđena za montažu kroz trup broda uz pomoć nekoliko vijaka i standardnog nosača od 51 mm. Snaga joj je 96 W, podržava frekvenciju od 417 kHz i korisniku nudi brojne prednosti. Najprije valja kazati kako ima LiveVü Forward sonar (oblik zrake 20° x 90°) koji na ploteru u stvarnom vremenu daje prikaz ribe, pa čak i ronilaca koji plivaju ispod i ispred plovila uz prednji domet do 30 m. To je posebno korisno za ribolovce jer se preko LiveVü Forwarda može pratiti kretanje i dubina mamca koji tone, baš kao i reakciju ribe. Ako zagrize, to se može vidjeti i osjetiti, te pratiti borba na ekranu plotera.
Nadalje, sonda smanjuje mogućnost nasukavanja plovila s obzirom na to da FrontVü sonar prikazuje dno do 90 m ispred plovila i osigurava gotovo trenutačne povratne informacije kako bi skiper imao dovoljno vremena za reakciju. Tako se s više sigurnosti može ploviti po nepoznatim područjima jer je Panoptix PS 51 opremljen prednjim sonarom s uskom zrakom od 20 stupnjeva. Na taj način skiperu omogućava da se fokusira na dno ispred plovila, a da ga pri tom ne zbunjuje ono što se nalazi s lijeve i desne strane.
Vrijedi naglasiti kako je sonda opremljena s AHRS senzorom za stabilizaciju koji skiperu omogućava da vidi što se nalazi ispred broda čak i u nemirnim vodama. Podaci FrontVü prednjeg sonara lako se mogu podijeliti s drugim ploterima na Garmin Marine Network mreži, a raspoloživi su također podaci o dubini i temperaturi mora. Sama sonda teži 0.7 kg, dok pribor za montiranje kroz trup ima 0,8 kg. Radi na temperaturama od 0 do 50 stupnjeva Celzija i na 12V troši 1,2 A.
Garmin Hrvatska sondu Panoptix PS 51-TH prodaje po cijeni od 11.890 kn. 

Naslovnica Nautika