More Ribolov

Do lovine daleko od površine

Rujan je idealno vrijeme za kančarenje na pučini

 Do lovine daleko od površine

Rujan je uz lipanj najprikladniji mjesec za udičarenje na moru, a zbog klimatskih promjena to je sve više i listopad. U to doba godine većina je riba barem dobro raspoložena za ishranu, vremenski uvjeti su pogodni, a temperature zraka ugodne. Prigoda je to ljubiteljima tunje za uspješan i ugodan ribolov i tamo gdje u ostatku godine love samo profesionalni ribari - daleko na pučini.

Mjere opreza

Na debelom moru najkrupnije lovine ostvaruju se trolling i drifting tehnikom, potezanjem mamca ili njegovim puštanjem u struju mora. No, na takve ulove treba dugo čekati s neizvjesnim ishodom. Zato je prosječnom ribiču željnom uspješne avanture na pučini najbolja opcija lov kančanicom. Osim što se može spustiti i na dubine koje ne mogu dosegnuti drugi udičarski alati, kančanicom se mogu uspješno loviti razne vrste riba u svako doba dana i noći, ulov je učestao, mamci lako dostupni, a pribor jednostavniji i jeftiniji nego za ostale načine udičarenja.

Da bi se ribolovac vratio iz avanture s pučine, čak i po vrlo ugodnom vremenu, osnovni preduvjet je ukrcaj na dovoljno veliko i sigurno plovilo opremljeno svim potrebnim priborom, ponajprije elektronskim, neophodnim za sigurnost plovidbe, ali dobrodošlim za otkrivanje pravog hot spota, dobre ribolovne pozicije. Više nego dobrodošao je i ribolovni partner, a nužno je i redovito praćenje vremenske prognoze. Bez svega toga ribolov se vrlo lako može pretvoriti u opasnu avanturu.

Teška olovnica

Jadran je plitko more, pa su dubine na njegovoj pučini većim dijelom između 50 i 120 metara, ali u srednjim i posebice južnim dijelovima one su znatno veće, i preko 300 metara, što je otprilike krajnja granica do koje se iz raznih razloga isplati spuštati kančanicu.

Ribolov na tako različitim dubinama zahtjeva različit pristup i pribor. Za kančarenje na dubinama između 50 i 120 metara najbolje se koristiti klasični pribor s tri udice. Osnovna im je struna od najlona debljine 0,60 do1,00 mm, ako se lovi preko prsta, odnosno 0,30 do 0,50 mm kada se lovi štapom i rolom. Završnjak se pravi od najlona debljine 0,40 do 0,50 mm, odnosno 0,25 do 0,40 mm. Privezi (pjoci) završnjaka trebaju biti dugački 15 do 20 cm i međusobno razmaknuti 30 do 50 cm. Najbolje je donji vezati na kraj predveza, neposredno uz omču za spajanje s olovnicom (crtež br.1). U tom slučaju, taj privez treba biti i duplo duži od ostalih.

Olovnica zbog jakih kurenata treba biti dosta teška, od 50 do 100, čak i 200 grama. Što se pak udica tiče, one trebaju biti veličine 10 do 2 po Mustad skali, odnosno širine luka 10 do 15, rijetko 20 mm, ovisno o očekivanoj veličini plijena.

Osnovna struna pribora za lov na dnima 120 do 160 m pod površinom treba biti od najlona debljine 0,90 do 1,00 mm, odnosno od višenitne strune iste snage. 

(CIJELI TEKST DOSTUPAN JE U TISKANOM IZDANJU OTVORENOG MORA BR. 223 I ONLINE PRETPLATNICIMA NA WWW.OTVORENOMORE.COM)

Naslovnica Ribolov