More Vijesti

LOŠE VIJESTI ZA POMORCE

Rolls Royce gradi
teretnjake bez posade

LOŠE VIJESTI ZA POMORCE

Na simpoziju Autonomous Ship Technology održanom u Amsterdamu inovatori poznate kompanije Rolls-Royce iznenadili su prezentacijom svojih trgovačkih brodova na kojima - neće biti posade. S obzirom na činjenicu da sada preko oceana plovi otprilike 80.000 plovila i na svakome se nalazi posada, Rolls-Royceov projekt budućnosti izazvao je veliko zanimanje svih sudionika.
Brodom će se naime upravljati daljinskim putem s obale, a na njemu će automatski biti više prostora za teret budući da kabine za posadu više neće postojati. S druge strane, pomorce najprije valja školovati i obučiti, a onda im na brodu trebaju hrana, voda, grijanje, hlađenje... Bez njih otpadaju svi ti troškovi kao i gubitak energije, pa će plovilo budućnosti trošiti od 10 do 15 posto manje goriva.
Potpredsjednik odjela inovacija Rolls-Roycea Oskar Levander napomenuo je da da će njihovi brodovi imati specijalnu, užu konfiguraciju trupa kako bi po moru plovili s manje otpora. On smatra kako će se ujedno povećati sigurnost plovidbe jer će računala voditi brigu o svemu, a pomorci više neće biti u opasnosti. Autonomni brod rade u suradnji s finskim VTT Tehničkim istraživačkim centrom i planiraju ga dovršiti do 2020. godine, te početi sa serijskom proizvodnjom u idućih 10 godina. I, dok su se znanstvenici oduševili projektom, a Zeleni obradovali radi najave manjeg zagađenja, novost je itekako zabrinula pomorce na svim meridijanima jer će po svemu sudeći najveći dio njih ostati bez posla. (Ž. S.)

Naslovnica Vijesti