More Vijesti

otočni biser

Švicarski turisti Ester i Wilhelm samoinicijativno, očistili plažu Zaglav, bez pompe, onako utiho, iz čiste ljubavi prema prirodi i oduševljenosti samim otokom

otočni biser

Ružni prizori nagomilane plastike i medicinskog otpada koje morske struje nanose na naše plaže, ali i kronička ljudska nebriga o okolišu, poput odbačenih opušaka cigareta i sličnog, zasmetali su bračnom paru Wilhelmu i Ester Frommenwiler, švicarskim turistima koji su u rujnu 2016. odabrali otok Vis za mjesto svog odmora.
Zaputivši se na čuvenu pješčanu plažu Zaglav kraj Milne, do koje treba doći pješice, neugodno su se iznenadili vidjevši na kupalištu morski otpad koji se svake godine nagomila unatoč čišćenju komunalaca i članova udruga.
– Navukli su rukavice, nabavili vreće za smeće i u osam dana koliko su boravili na Visu svakodnevno su, samoinicijativno, čistili plažu Zaglav, bez pompe, onako utiho, iz čiste ljubavi prema prirodi i oduševljenosti samim otokom. Ostao im je samo jedan manji komad plaže kojih je kopkao u razgovorima i nakon dvije godine odlučili su se vratiti na Vis i dovršiti svoj plan – očistiti i taj dio.
Nismo znali za tu njihovu akciju sve do nedavno kada smo došli na Zaglav kako bi izvidili stanje uoči ekološke akcije čišćenja Milne i Zaglava, održane u subotu u sklopu "Zelene čistke", velike globalne akcije World Cleanup koja okuplja aktivne građane i organizacije u volonterskom projektu. Zatekla nas je čista plaža pa smo se pitali tko ju je tako detaljno očistio. Tako smo došli do supružnika Frommenwiler. Pronašli smo ih preko registracijskog sustava eVisitor i sastali se s njima kako bi im zahvalili i uručili prigodne darove. To su gosti kakve bi svatko poželio! – kazala nam je Antonia Uskok, zamjenica viškoga gradonačelnika, dodavši kako skromni, ekološko osviješteni Ester i Wilhelm nisu htjeli ikakvu pažnju javnosti objasnivši kako su samo htjeli da se inače predivna pješčana plaža pokaže u punoj ljepoti.
– Poslije smo čuli da su svojom eko-akcijom privukli i lokalno stanovništvo koje im je pomagalo odvozeći vreće smeća s brodom, a nakon svega ovoga i dalje nastavljaju s čišćenjem, plažu Ženka u blizini – kazala je dogradonačelnica koja je zahvalila gostima iz Švicarske zajedno s Ivom Fiamengom, direktorom viške Turističke zajednice, i Ines Roki, čelnicom komunalne tvrtke "Gradina".
Morski otpad na Visu, kao i na drugim otocima veliki je ekološki problem kojem je nemoguće stati na kraj, osim učestalim održavanjem plaža. U borbu s otpadom Višani su krenuli i prije nekoliko godina simpatičnom idejom Turističke zajednice kada su počeli dijeliti eko-binove, male funkcionalne posudice u obliku korneta ili kutije, koje služe za privremeno odlaganje sitnog otpada, naročito opušaka.
– Ideja je odlično prihvaćena pa smo eko-binove dali svim koncesionarima plaža i privatnim iznajmljivačima, koji sada traže nove zalihe kutijica – dodala je Roki.

 

Naslovnica Vijesti