Mozaik Gastro

Inače ga bacate

Domaći maslac od sastojka koji nam je svima odvratan: pripravite kod kuće ukusni namaz, predrasude ostavite sa strane 

Inače ga bacate

Ako ste iz bilo kojeg razloga odustali od jedenja masla, vjerojatno vam je glava puna ideja o njegovoj zamjeni. Je li vas od ove ukusne namirnice odvratila sve viša cijena u dućanima ili pak upozorenja (nekih) stručnjaka o njegovoj štetnosti, manje je važno, treba naći nešto podjednako ukusno, a pristupačnije.

Najnoviji hit kod nadobudnih hranoljubaca ("foodieja") proizvodnja je domaćeg maslaca koji bi trebao zadovoljiti sve kriterije naših okusnih pupoljaka, a uz to je i zdrav. Trebat će vam samo šezdesetak sekundi i nekoliko sastojaka da ga pripravite, a ukus podsjeća na veganske zamjene za maslac (ghee).

Obični maslac vam je preskup i bezukusan? Postoji alternativa koja 'bilda' imunitet i poboljšava probavu, a napunit će vas i energijom

Washington post donosi recept za pripravu ovog namaza, a ključni je sastojak sasvim neočekivan. Radi se o "aquafabi", tekućini zbunjujućeg imena za koje vjerojatno niste čuli, ali ste se s njom sigurno susreli tijekom kuhanja. Riječ je, naime, o vodi u kojoj stoji konzervirani slanutak ili pak o onoj koja ostane od kuhanja ove grahorice.

 

 

Sastojci:

- 1/3 šalice tvrdog kokosovog ulja

- 4 čajne žličice kanola ulja

- 3 jušne žlice aquafabe

- 2/3 čajne žličice limunovog soka ili jabučnog octa

- 1/3 čajne žličice soli

- malo mljevene kurkume

Upute:

Otopite kokosovo ulje na laganoj vatri, zatim ga pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Umiješajte kanola ulje. U visokoj teglici pomiješajte aquafabu i sok limuna ili jabučni ocat koristeći štapni mikser - od tekućine će se u samo nekoliko sekundi početi formirati smjesa u koju ćete postupno dodavati mješavinu ulja (kao kod priprave majoneze). Dodajte začine, premjestite smjesu u posudicu i pustite da prenoći u hladnjaku ili zamrzivaču.

Naslovnica Gastro