Mozaik Gastro

OPASNA BAKTERIJA

Za večeru ste mislili podgrijati rižot od ručka? Dobro promislite prije nego krenete, jer se možete - otrovati!

OPASNA BAKTERIJA

Kada ne znate što biste pripremili za večeru, ili vam se jednostavno ne da kuhati, možda vam se čini logičnim za brzinski obrok iskoristiti ostatke riže koje ste spremili u hladnjak.

Međutim, čini se da konzumiranje ostataka riže iz hladnjaka, koje biste zagrijali u mikrovalnoj pećnici, nije mudra ideja. Ispostavilo se, naime, da podgrijana riža može biti štetna za zdravlje, štoviše da može izazvati trovanje.

Je li ta tvrdnja potvrđena?

Prema NHS-u (National Health Service - Nacionalna zdravstvena služba), riža se može ponovno zagrijati nakon kuhanja, ali samo u roku od sat vremena. U tom vam slučaju ne prijeti bakterija koja može izazvati ozbiljno želučano trovanje.

Ukoliko ste se ipak odlučili jesti skuhanu rižu sačuvanu u hladnjaku, NHS upozorava da ne smije nipošto proći dulje od jednog dana prije ponovnog zagrijavanja. Riža se ne smije zagrijavati više od jednom i mora ostati vruća sve do početka konzumacije.

Jer trovanja hranom s podgrijanom rižom prouzročena su bakterijom Bacillus cereus. Neugodni simptomi obično se počnu pojavljivati ​​nakon jednog do pet sati od konzumacije, a uključuju ​​mučninu, povraćanje i proljev, i traju oko jedan dan.

Naslovnica Gastro