Mozaik Gastro

UZ DOBRU SERIJU ILI DRUŠTVO

Večeri biste rado začinili toplim koktelom, ali vas ubijaju u pojam komplicirani i skupi sastojci? Donosimo vam tri odlična recepta, većinu stvari imate kod kuće

UZ DOBRU SERIJU ILI DRUŠTVO

Zaljubljenici u koktele, to znamo, još su donedavno mućkali najdraže ljetne kombinacije okupljene u najpoznatijim varijantama, poput Capiroske, Capirinhe, Mojita, Cosmopolitana... već prema ukusu i guštu.

Nismo ni trepnuli, a već su stigle svježije večeri koje nas više "ne pitaju" da ih rashladimo napitkom s puno leda. I društvo koje vam stiže doma sklonije je crnom vinu, već i čajevima.

Idealan je trenutak da upravo to počnemo kombinirati i dobijemo idealan začin večerima uz ekipu ili omiljenu tv seriju.

Osim kuhanog vina kojeg ćemo za mjesec dana, u različitim mahom lošim varijantama, sretati u kafićima i na kućicama, a koji se u kućnoj radinosti može napraviti znatno uspješnije, donosimo recepte za koktele Hot Toddy i Jagertee, čije ćete sastojke većinom već imati kod kuće.

Vino s narančom

Sastojci:

1/5 litre crnog vina

0, 3 dcl soka od naranče

2 žličice šećera

Žličica cimeta

Par klinčića

Priprema

Naranču nasjeckajte na kolutove, pa u kolutove zabodite klinčiće. Sok, vino i šećer zagrijavajte dok ne proključa, dodajte cimet i ulijte u čaše. Kao ukras dodajte kolut naranče s cimetom.

Hot Toddy

Sastojci:

45 ml pića po želji (viski ili rum)

1 žlica meda

1/4 iscijeđenog limunovog soka

1 čaša vruće vode

1 vrećica čaja

Priprema:

Zagrijte vodu, stavite vrećicu čaja unutra i pričekajte malo. Zagrijte čašu u kojoj ćete poslužiti koktel i stavite med na dno čaše. Dodajte željeni alkohol i iscjeđeni limunov sok i pomiješajte.


Jagertee

Sastojci:

1/5 l vina

1/5 l crnog čaja

100 grama šećera

cimet

50 ml ruma

50 ml voćne rakije (višnjevača, borovnica)

Priprema:

U decilitar vode stavite šećer, prokuhajte na srednje jakoj vatri i pustite da se karamelizira. Dodajte crni vrući čaj i cimet. Dodajte crno vino. Prije nego proključa maknite s vatre, dodajte rum i voćnu rakiju.

Ekstra savjet: Da bi koktel duže bio topao, pripremite čaše tako da ih zagrijete u mikrovalnoj pećnici s toplom vodom na 30-ak sekundi ili ulijevanjem prokuhane vode u čašu.

Naslovnica Gastro