Mozaik Gastro

iskoristite stađun

Najbolji recept za manistru za pred kraj ljeta: sicilijanski specijalitet sprema se brzo i lako, oduševljava bogatim okusom, a idealan je za laganu večeru!

iskoristite stađun

U zadnjem ljetnom mjesecu imamo priliku uživati u najvećem obilju voća i povrća pa ga je prava šteta u potpunosti ne iskoristiti. U stađunu poma i balancana svakako isprobajte ovaj jednostavan recept, kao stvoren za laganu večeru.

Riječ je o pasta alla Norma, talijanskom specijalitetu sa Sicilije, koji kombinira tjesteninu, gore spomenuto povrće, bosiljak i ovčji sir. Norma iz naziva jela je ona iz opere Vincenza Bellinija, a po njoj ga, kako kruži legenda, nazvao slavni pisac i novinar Nino Martoglio. Navodno je, okusivši prvi zalogaj, oduševljeno uzviknuo: 'Pa ovo je prava Norma', uspoređujući jelo s izvrsnošću Bellinijevog djela.

'Normina' tjestenina i danas oduševljava, zahvaljujući svojoj jednostavnosti i punoći okusa, a varijacija na origninalnu temu je bezbroj. Donosimo vam recept što bliži originalnom, a vi se slobodno poigrajte dodajući mu tjesteninu po svom izboru ili dodatke poput hrskvo pržene pancete, pinjola, kapara...

Pasta alla Norma
(za dvije osobe)

150-200 grama tjestenine
1 velika balancana
4 žlice maslinova ulja
3 česna češnjaka
4 zrele pome (ili jedna konzerva pelata)
2 žlice naribanog sira ricotta salata (polutvrdi ovčji sir) 

Balancanu narežite na kockice, posolite i ostavite da pusti gorčinu. Potom je potapkajte kuhinjskim papirom i prepržite na polovici količine ulja (neki recepti navode da se kockice balancane poškropljene uljem popeku u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva 20-30 minuta pa sami odlučite što vam više odgovara). U nekim verzijama recepta balancane se koji trenutak prije nego su gotove pospu nasjeckanim češnjakom kako bi mu bolje upile aromu.

U drugoj posudi na ostatku ulja na umjerenoj vatri pažljivo prodinstajte češnjak pa mu dodajte pome i bosiljak te kuhajte 20-30 minuta. 

U međuvremenu skuhajte manistru u posoljenoj vodi. U originalu idu makaroni, ali koriste se i ruote di carro, fusilli te špageti.

Iz šalše izvadite bosiljak, dodajte joj balancane pa prelijte po ocijeđenoj manistri. Podijelite na tanjure i pospite naribanim sirom.

Naslovnica Gastro