StoryEditorOCM
Hranakralj zimnice

Znate li kako napraviti savršen 'balkanski kavijar'? Otkrivamo kako dobiti najukusniji i najkremastiji namaz u kojem ćete guštati cijelu zimu

Piše T.S.M.
26. rujna 2019. - 12:07
shutterstock_1050626906

Jeste li ikad probali pravi, domaći, s ljubavlju i strpljenjem pripremljen ajvar? Ako jeste, sigurno vam je jasno zašto ga nazivaju 'balkanskim kavijarom'. I nije zezancija, ime mu potječe od turske riječi hayvar, što znači kavijar, a zaradio ga je, navodno, zbog toga što su sastojci od kojih se izrađivao, posebno suncokretovo ulje, nekoć bili skupi (a bit će i da je u doba prije frižidera i supermarketa u nedostatku svježeg povrća usred crne zime ljude veselio bar koliko i pravi, riblji kavijar).

Neka vas turski naziv ne prevari, namaza na bazi paprike i balancana ima bezbroj na cijelom potezu od Indije do zapadne Europe i nema zapisa koji bi ukazivali na to da Turci imaju išta s izumom ajvara, osim što se smatra da su baš oni papriku proširili našim prostorima, nakon što j...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:51