StoryEditorOCM
Hrana'IZ MRTVIH TE DIŽE!'

'Probala sam ga i preživjela! A onda pomalo počela uživati...': naša je novinarka poslušala savjet i usudila se kušati nusproizvod, kojemu se pripisuju nebrojena ljekovita svojstva

15. studenog 2019. - 14:09
shutterstock_1047764020

Znate li što je rasol? Jeste li ga ikada probali? Ja sam ga testirala i - preživjela. A onda i počela pomalo uživati...

Prije nego navedem kako je uopće došlo do toga da pristanem popiti "vodu od kiselog kupusa", reći ćemo nešto o njoj, dakle o rasolu, kako se nusprodukt kiseljenja zapravo zove.

Kupus je, dakle, među brojnim povrćem koje se kiseli za zimu vjerojatno najpoznatiji. Za razliku od većine ukiseljene zimnice, kiseli kupus ne nastaje dodavanjem octa, nego natapanjem glavica kupusa u mješavini vode i veće količine soli.

U procesu kiseljenja glavice kupusa puštaju vlastiti sok koji, u kontaktu sa solju i vodom, stvara novi spoj, tzv. rasol, sok od kiselog kupusa prebogat vitaminima B, B12, C, E i K, kao i brojnim mineralima.

U rasolu i kiselom kupusu nalazi se i vita...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:19