Mozaik Gastro

Pršti zdravljem

Neugledna namirnica koju brojni Dalmatinci 'preskaču' u trgovinama: zovu je 'bijelom mrkvom', čuva imunitet i kardiovaskularni sustav; Služi za rižote i juhe, ali odlična je i u ovim slatkim keksićima

Pršti zdravljem

Izgleda kao bijela mrkva ili pak malo elegantniji korijen peršina, a pravi je izvor vitamina i minerala u ove sve hladnije jesenjske dane. Iako je preplavio trgovine, pastrnjak nije prva stvar koju će Dalmatinci požuriti staviti u svoju košaru. I to potpuno neopravdano.

Jer ova namirnica ne samo da pršti zdravljem, već je i toliko svestrana da ju možete iskoristiti u različitim, slatkim i slanim, ranim i kasnim jelima. Ima specifičan slatkasti miris i okus, a mnogi kao opisuju i kao "osvježavajući", a budući da mu je sezona tek otpočela, bilo bi šteta ne iskoristiti sve njegove prednosti...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rosie Phillips (@rosiescreative) on

Kako biste sačuvali sve nutrijente, izbjegnite guljenje - BBC Good Food piše kako je pastrnjak dovoljno, baš kao i mrkvu, izgratati nožem. Ukoliko je riječ o starijem korijenu, skinite tanki sloj. Nekuhan u hladnjaku može provesti jedan tjedan, ne duže - mana je ovo mnogim nutricionistima omiljenog sastojka.

A kako je "neugledni" pastrnjak zaradio taj laskavi status? Već je jedan pogled na njegovu nutrutivnu sliku dovoljan da shvatite zašto je to tako.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tamsin | Cupful of Kale (@cupfulofkale) on

Sadrži između ostalih cink, vitamine C, K i E, magnezij i fosfor. Healthline piše kako zbog sastava pomaže protiv nekih neugodnih bolesti poput obične prehlade, a preporuča se naročito topla krem juha od ovog korijena. Neki izvori potvrđuju da pomaže i u obrani od upalnih procesa u tijelu, jača imunološki i kardiovaskularni sustav.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michel Delabarre (@michel_delabarre) on

Najčešće se koristi kao sastojak rižota i juha, no pržen poput pomfrita, pastrnjak postaje sve učestaliji prilog jelima. Nakon što ste ga narezali na "trakice", pecite ga oko pola sata u pećnici na papiru za pečenje, uz samo malo soli i ulja. Možete mu pridodati mrkvu i slatki krumpir, pa guštati u svojoj verziji zdravih "krumpirića".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by bella karragiannidis (@ful.filled) on

Želite li obradovati djecu ili pak imate potrebu za nečim slatkim, isprobajte i ovaj recept za slatke keksiće.

Sastojci:

 - 350 g bijelog brašna

- 100 g zobenih pahuljica

- 1/2 žličice praška za pecivo

- začini po želji (cimet, muškatni oraščić, malo soli9

- 150 g maslaca sobne temperature

- 100 g smeđeg šećera

- 1 jaje

- 2 naribane mrkve

- 2 naribana pastrnjaka

- naribana korica naranče i malo soka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katarzyna Włodarczyk (@vegemachine) on

Priprema:

Sve suhe sastojke izmiješajte u većoj zdjeli. U drugoj istucite maslac i šećer (može i malo meda) dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte istučeno jaje u mješavinu, zatim ribanu mrkvu i pastrnjak, potom i narančinu koru i sok. Polako umiješajte suhe sastojke.

Na papiru za pečenje oblikujte kuglice (bit će ih oko 15) i svaku poravnajte dlanom ruke. Stavite tepsiju u hladnjak na 30 minuta, potom pecite na 200 stupnjeva Celzijevih oko 20 minuta.

Naslovnica Gastro