Mozaik Showbizz

KONTROVERZNA BIOGRAFIJA

Preminula diva optužila ga je da laže: u dramatičnim memoarima tvrdilo se da je Aretha na nastupe dolazila s modricama, da je crkva njenog oca organizirala orgije

KONTROVERZNA BIOGRAFIJA

"Majka Arethe Franklin napustila je obitelj, Aretha je svojih dvoje nastarije djece rodila još kao tinejdžerica, njezin prvi suprug i menadžer ju je tukao, u modricama je dolazila na nastupe, crkva njezinog oca, baptističkog svećenika, organizirala je orgije..." stoji, među ostalim, u kontroverznoj biografiji "Respect: Život Arethe Frankin", autora Davida Ritza.
Objava memoara punih bolnih i dramatičnih detalja prije četiri godine naljutila je soul divu, čija je smrt potresla nebrojene zaljubljenike u njezin način pjevanja i življenja glazbe.

Napustila nas kraljica soula: preminula obožavana pjevačica jedinstvenog glasa i simbol borbe za emancipaciju žena

"To je smeće. To je knjiga koja je donijela laži i još više laži o mome životu" - komentirala je, među ostalim, Aretha Franklin za Billboard.
Ona i David Ritz dugo su se i dobro poznavali.
Zajedno su radili na njezinoj biografiji objavljemnoj 1999. godine "Aretha: From These Roots", a on je ovjenčan i Grammyjem za suradnju na Arethinom box setu iz 1992. godine "Queen of Soul: The Atlantic Recordings". 
Ritz je očito znao mnoge stvari, naravno da je pitanje i je li pretjerivao sa skandaliziranjem.
A knjiga je nedvojbeno puna skandaloznih podataka.
Navodno je i Ray Charles, čiju je biografiju također potpisao Ritz, potvrdio orgijanja Arethinog oca sljedećim riječima:
"Kad se o seksu radilo, bili su luđi od mene...".
Aretha Franklin odrastala je u razorenoj obitelji, svoje prvo dijete, sina Clarencea, rodila je s 14 godina, a dvije godine kasnije rodila je Edwarda. Starijeg sina navodno je dobila s prijateljem Donaldom Burkom, a oba sina su nosila njeno prezime. Kasnije je dobila još dva sina, Teda i Kecalfa, a djecu su, radi njezinih intenzivnih turneja i nastupa, odgajale njena baka i starija sestra. 

 

S 19 godina udala se za svoh menadžera Teda Whitea, koji je osvojio predviđajući joj briljantnu glazbenu budućnost. No White je, prema pisanju Davida Ritza, bio izuzetno nasilan muškarac, sklon zabavama s prostitutkama i Aretha je često na nastupe dolazila ozlijeđena.
No pjevačica ga nije željela napustiti jer je vjerovala u njegove poslovne procjene i sposobnosti. Brak se ipak nakon osam godina raspao.

1978. godine udala se za glumca Glynna Turmana, ali brak nije uspio izdržati pritisak javnosti. Arethina sestra jednom je izjavila da se Aretha cijeli život osjećala nesigurno.

"Mislila je da ne pjeva dovoljno dobro za pjevačicu te da nije dovoljno lijepa za ženu..." - ispričala je Carolyn Franklin.
A milijunima svojih obožavatelja Aretha je bila puno više od svega toga...

 

 

 

Naslovnica Showbizz