Mozaik Showbizz

EUROSONG

Huljići se vraćaju na Doru, Tonči nije zaboravio pjevačicu iz Mravinaca i očito ima velike planove; Evo tko će se sve još boriti za najpoželjniju pozornicu

EUROSONG

Bračni par Huljić vraća se na Doru, manifestaciju na kojoj je svojedobno u više navrata trijumfirao, i to sa čak dva autorska aduta.

Pjesmu "Tower of Babylon" za koju su Vjekoslava i Tonči pisali tekst i glazbu 16. veljače će na izboru hrvatske predstavnice za Pjesmu Eurovizije u Opatiji pjevati 16-godišnja Lorena Bućan, sudionica RTL-ova glazbenog showa "Zvijezde", čijim je žirijem protekle sezone predsjedavao poznati splitski hitmejker.

A s još jednom njihovom skladbom naziva "Indigo" (za obje pjesme s Tončijem aranžman supotpisuje Leo Škaro) na Dori će konkurirati njihova uzdanica Domenica, pobjednica proteklog Splitskog festivala u duetu s Damirom Kedžom.

Još četrnaest skladbi (plus dvije rezervne) zadovoljilo je kriterije stručnog ocjenjivačkog suda u sastavu Ivana Vrdoljak Vanna, Zlatko Turkalj Turki, Igor Geržina, Ante Pecotić, Antonija Šola, Zlatko Gall i predsjednik žirija Željen Klašterka.

Predstavnici HDS-a, HGU-a, HRT-a, pobjednica Dore i glazbeni kritičar birali su između 166 prijavljenih pjesama i uz Huljićeve uzdanice Lorenu i Domenicu u natjecanje za odlazak na Eurosong u Izrael propustili skladbe u izvedbama Elis Lovrić, Luke Nižetića, Gelato Sisters, Četiri tenora, Bete Sudar, Bernarde Bruno, skupine Manntra, Jure Brkljače, Eme Gagro, Lee Mijatović, Lidije Bačić Lille, Jelene Bosančić, Roka Blaževića, te Danijele Pintarić i Bojana Jambrošića.

Izabrane su i dvije rezervne skladbe u izvedbama Tonke i Kim Verson. Među autorima čije su pjesme prošle na Doru su i Branimir Mihaljević, Eduard Botrić i Matko Šimac, Peggy Martinjak, Duško Rapotec Ute, Miroslav D. Rus, Igor Ivanović, Denis Dumančić, Jacques Houdek, Toni Eterović...

Nadolazeću Doru obilježit će nastupi brojnih glazbenika iz Dalmacije - uz finalisticu RTL-ovih "Zvijezda" Lorenu Bućan u Opatiji će boje hrvatskog juga braniti i Luka Nižetić, Gelato Sisters, Četiri tenora, Domenica, Jure Brkljača, Lea Mijatović, Lidija Bačić Lille, Jelena Bosančić i Roko Blažević. I jednu od rezervnih skladbi izvodi Splićanka Antonija Matković Šerić, poznata pod umjetničkim imenom Tonka.

Slijepa Bruna umalo pobijedila u Švicarskoj

Među natjecateljima je mnoštvo imena koje smo gledali u raznim glazbenim showovima poput Eme Gagro, javnosti poznate članice zagrebačkog zbora “Izvor”, koja se nadmetala u HTV-ovoj emisiji The Voice, a posljednjih nekoliko godina živi u inozemstvu.

Gagro je na Doru poslala pjesmu na engleskom jeziku u čijemu potpisu, uz hrvatske, stoje i skandinavski autori.

Iz The Voicea je regrutiran i Jure Brkljača, supertalentirani Splićanin Roko Blažević prošao je već nekoliko TV showova, a Beta Sudar "Supertalent" Nove TV. Slijepu Bernardu Bruno, Švicarku hrvatskih korijena, ovdašnja je publika imala priliku upoznati na festivalu Dalmatinske šansone u Šibeniku, a natjecala se i u njemačkoj inačici showa The Voice.

Bernarda je 2011. s pjesmom "Confidence" sudjelovala na švicarskom izboru za Eurosong i završila na drugom mjestu.

 

Naslovnica Showbizz