Mozaik Zdravlje

uznemirujuće istraživanje

Čitajte sitna slova: opasni spojevi okidači su za raniji pubertet

uznemirujuće istraživanje

Znanstvenike je uznemirila činjenica da svake godine sve veći broj djevojčica ranije ulazi u pubertet. Analiza je pokazala kako su jedan od ozbiljnih okidača za taj problem opasni spojevi poznati pod nazivom parabeni, sastavni dijelovi pasti za zube i šampona za kosu.

Otkriveno je kako oni ubrzavaju seksualnu zrelost kod djevojaka, što je osobito opasno jer se koriste na svakodnevnoj bazi.

Studija je napravljena na Berlekeyu, a u njoj je dokazano kako ti isti štetni spojevi ne uzrokuju galopirajući pubertet i kod dječaka.

U okviru istraživanja pratili su se parametri vezani uz razine nekoliko opasnih spojeva,  te je otkriveno kako veće koncentracije pronađene u urinu majki tijekom trudnoće, izazivaju ranije pojavljivanje pubičnih dlaka i mjesečnice kod njihovih kćerki.

- To je važno otkriće s obzirom na sve veću učestalost ranijeg ulaza u pubertet kod djevojčica. Već smo duže vrijeme za to 'okrivljavali' štetne utjecaje iz okoliša. Sada se to razmišljanje i znanstveno pokazalo ispravnim – kažu liječnici, tvrdeći kako je u 2010. godini dva puta više djevojaka ranije ušlo u pubertet u odnosu na desetljeće prije.

Naslovnica Zdravlje