Mozaik Zdravlje

zaboravljeno blago

Znate li koliko su ljekovite ove voćkice? Nekoć ih je imala svaka kuća, vjerovalo se da liječe čak i impotenciju: ubacite ih u slatkiše i kompote ili napravite fini liker, evo kako

zaboravljeno blago

Kad ste se zadnji put posladili oskorušama? Danas gotovo zaboravljeno voće nekoć je u našim krajevima bilo i hrana i lijek.  Poznate su još od antičkih vremena kad su se od njih spravljali ljekoviti napici, Kelti su ih nazivali drvećem koje šapće i njihove grančice nosili za zaštitu od zlih sila.

Karlo Veliki naredio je puku da sadi oskoruše, a isto je odredila i habzburška carica Marija Terezija prema čijem je proglasu svako seosko domaćinstvo moralo posaditi bar jedno stablo ove biljke. 

Dozrijevaju koncem rujna i u listopadu, no nađete li ih već sada na tržnici ili vam ih netko daruje, nemojte ih još jesti jer sveže su tvrde, kiselkaste i trpke.

Oskoruše slatkoću dobivaju stajanjem, kad posmeđe i omekšaju, a neki najviše vole potpuno sušene plodove. Takvi su se nekoć mljeli i dodavali kruhu i kolačima kao začin. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by dennis (@dennis_plantsandmagic) on

Ljekovitost oskoruše ipak je zanimljivija od njenog okusa. Od davnina se koristila za liječenje želučanih i crijevnih tegoba, sprečavanje zatvora, čišćenje jetre i poboljšanje krvne slike.

Koristile su se za ublažavanje problema s hemeroidima, kod infekcija dišnih puteva i za jačanje imuniteta. Vjerovalo se da jačaju srce i živčani sustav, ali i da djeluje kao afrodizijak te da pomaže kod impotencije.

Vjerovanja o njihovoj ljekovitosti mogla bi se pokazati točnima jer novija istraživanja pokazju da su puna vrijednih sastojaka, poput vitamina C, antioksidansa i vlakana.

Osobito je zanimljivo to što sadrže kvercetin, vrlo jak antioksidans koji djeluje protuupalno, antialergijski, antireumatski, antivirusno i antikarcinogeno, a pomaže i kod dijabetesa i njegovih posljedica, kao i kod lupusa, a neki ističu da ima antikarcinogeno djelovanje kod različitih malignih bolesti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomas Barta (@tom_barta) on

Od oskoruša se izrađivale marmelade i vino, dodavale su se u kompot, a sušene i mljevene dodavale su se u čaj. Najjednostavnije ih je ipak staviti u rakiju, no od njih možete napraviti i ukusan liker koji, navodno, čuva zdravlje srca i jača imunitet.

Liker od oskoruša

500 g zrelih, omekšalih oskoruša
100 g šećera
3 žlice meda
korica limuna
2 žličice cimeta
3 zvjezdasta anisa
2 dl vode
700 ml rakije

Prokuhajte šećer, vodu i med. Oskoruše zarežite i ubacite u staklenku. Prelijte ih sirupom i ubacite začine pa ulijte rakiju. Staklenku poklopite i stavite na tamno i hladno mjesto. Redovito protresite da bi se šećer dobro otopio.

Nakon tri tjedna liker je gotov.

Naslovnica Zdravlje