Mozaik Život

Kontra pubcrawlu i igri prijestolja

Ne znate što biste preporučili vašim gostima? Inspirirajte se Smojinom đitom, turom Dišpet ili dječjim đirom po utvrdama

Kontra pubcrawlu i igri prijestolja

Jednom prije, u vremenu iza Prvog svjetskog rata, na splitskoj Rivi, tamo gdje se danas nalazi Bobisova slastičarnica, svoj je frizeraj imao jedan poslovni čovjek kod kojeg je na uljepšavanje dolazio veći dio muškog svijeta. Bio je teški ćelavac, gle ironije sudbine, ali i esteta koji se jako brinuo o izgledu svoje butige.

A kako su u modu tada došli preparati za liječenje ćelavosti, promućurno je odlučio izlog ukrasiti raznoraznim bočicama, pomadicama, ljekovitim pripravcima. I da bi na svoje oči vidio kako Splićani na takvu inovativnost reagiraju, običavao je otići na jedan od mulova Rive, pa kanoćalom promatrati tko se izlogu divi, tko ispred njega zastaje.

- Zanimalo ga je puno što Split o svemu tome ima za kazat, jer Split uvijek ima što kazati o svojim sugrađanima - kaže nam Doris Čavka koja je priču o frizeru pronašla u starim prašnjavim spisima i arhivama, pa ih kroz moderni, nekonvencionalni sadržaj uobličila u turistički projekt novog doba.

Doris je turistički vodič, autorica iznimno zanimljive gradske pješačke ture kroz koju svoje hodače po splitskim ulicama uvodi u svijet oriđinala i redikula, brojnih zanimljivih ljudi. Donosi im ona priču iz nekadašnjega splitskog života, opisuje likove iz karakterističnog Smojina opusa. Njene šetnje startaju s tminom, počinju u 21 sat, prolaze gradskim srcem, taknu se i peškarije, i Kenjare, starih gradskih lokaliteta. Uz splitsku, osmislila je i trogirsku turu, koja za razliku od splitske donosi priču o plemićima i njihovu tadašnjem životu.

- Smojino Malo i Velo misto uvijek su ostavljali dojam na mene, toliko da sam tu atmosferu odlučila oživjeti kroz autorski turistički projekt. Da bi ga osmislila puno sam istraživala, kopala, čitala, a rezultat je tura koja moje hodače upoznaje sa Splitu poznatim likovima. Pa su se tu našle priče iz života Baće trkača bržeg od konja Sokola, antologijske Mare Žebon iz Đardina. U priču se upleo i brico s Rive, španjola, nekadašnji život u Getu u kojem je po nekoliko familija dijelilo isti krov kuće. Ovo je priča o suzama i smiju starog Splita - kaže Doris.

Uistinu, pa tko bi takvim pričama odolio? Svaka čast konzervativnim turama, no maštovite inovacije su počele nadolaziti, pronašle su svoje niše, ali i vrlo brzo stekle ciljanu publiku. Zagreb recimo ima ture o svojim coprnicama, đite po mističnim gradskim lokalitetima. Ali probudio se i Split, koji je ponudio još jednu atraktivnost, upoznavanje s gradom preko njegova simbola, njegovih "bilih".

Iza pješačke ture po imenu Dišpet stoji Udruga "Naš Hajduk", koja je u pomno pripremljenom turističkom sadržaju ispričala priču o emocijama prema "bilima" i svemu onome što on za ovaj grad znači. Posebna je to i originalna štorija koja šetače vodi preko važnih gradskih punktova, i pritom ih bombardira informacijama o gradu, njegovoj povijesti, životu. Onda i Hajduku važnih mjesta, navijačima, dišpetu...

- Tržište nudi jako široku lepezu uhodanih turističkih tura, no uvijek ima mjesta i za inovaciju. Naš je proizvod drukčiji, on otvara neke nove turističke niše, daje spregu informacije i edukacije. Trebalo nam je vremena da ponuda naših programa, posve drukčijih od onih konzervativnih što su dominirali na tržištu, zaživi u praksi. Osobno držim kako niša za ovakve turističke sadržaje ima još jako puno. Nuđenje destinacije u stilu, sunce, more, sol, plaža više nije dovoljno. Treba gledati naprijed – kaže Jurica Glavina, direktor splitske agencije Eklata, koja je u svoju ponudu uvela niz iznimno zanimljivih dječjih turističkih tura.

One su dobro osmišljeni spoj zabave i korisnih informacija, a polaznike vode u svijet dalmatinskih bitaka. Ili ih upoznaje s florom i faunom pokraj našeg mora, što radi kroz posjet Malakološkom muzeju u Makarskoj, vranjičkom akvarijumu, Parku prirode Biokovo, obilasku Cetine, Vrljike, Žrnovnice, Jadra, imotskim jezerima, Prološkom blatu.

Zanimljiva i posve drukčija dječja tura je vezana uz dalmatinske fortifikacije, a tu je i ona posvećena hrvatskom jeziku. Potonja je namijenjena mahom djeci iz dijaspore koja uz obilazak zanimljivih dalmatinskih lokaliteta, dobivaju i tečaj jezika svojih očeva. Tu su i turističke priče o riječnim gusarima, s posjetima Cetini i Neretvi, organizirani posjet mlinicama iz Zagore ili tura koja pokazuje život, povijest i gradnju suhozida. Svakako je zanimljiva i tura posvećena dalmatinskim pjesnicima kod kojih njeni polaznici prošpartaju Dalmacijom, upoznajući je preko stihova Dinka Šimunovića, Milana Begovića, Ivana Pupačića, Vlade Gotovca, Tina Ujevića...

Naši otoci su priča za sebe, oni su lepeza potencijalno vrlo zanimljivih turističkih tura koje u svom sadržaju objedinjuju povijest, enologiju i gastronomiju. No otoci mogu dati i više, a jedna od vrlo zanimljivih akvizicija namijenjena je štovateljima military naslijeđa. Riječ je o vojnoj turi koju organizira komiška agencija Alternatura, a donosi priču o vojnim tunelima, labirintima, Titovoj špilji, RAF-ovu aerodromu, humskim ljepotama.

Inovacija su i ture koje zadiru u srž Zagore i što pokazuju kako krajolici, primjerice vrlički, u svojim njedrima čuvaju nesporna kulturna blaga. Tu je i turističko putovanje koje svoje poklonike vodi prema dalmatinskim ugaslim vulkanima, Jabuci i Palagruži, sa sobom donoseći njihove mitove i legende.

Po svojim je karakteristikama posve drukčija glazbena tura, koja ljubitelje tradicijskog pjevanja dovodi direktno među članove klapa. Pa ih upoznaje s pojmom i naslijeđem klape, uvijek dajući mogućnost otkrivanju nekog novog talenta.


Zvjezdarnice, tečajevi pripreme soparnika

Tura sunce, more, plaža, riba na gradele, kupanje u skrivenim uvalama je uvijek bilo i bit će. No stiže nova generacija turista koji Dalmaciju žele oćutiti na drukčiji način. Njima se nude ture upoznavanja našeg krajolika pod noćnim nebom, preko šetnje po dalmatinskim zvjezdarnicama. Ima i turista koji žele nešto više naučiti po pitanju naše gastronomije. I tu pomoći ima, a stiže ona kroz niz tura po gradovima, otocima i Zagori koje gastronaute upoznaju s našim specijalitetima. Ali ih i uče kako ih pripremiti. Jedna od njih je tura kojom se uči priprava soparnika, tradicionalne delikatese naše Zagore.

 

Naslovnica Život