Mozaik Život

more vrije

Red divljeg, red kulture: između Bača i Ovčica održat će se 'nadrealni biatlon', evo o čemu se radi

more vrije

O sportskom duhu Splita svjedoči još jedan važan, mada pučki događaj: takozvana divlja vaterpolska liga, službenog naziva "Turnir plaža u vaterpolu", koji već osmu godinu organizira entuzijast i bivši vaterpolist Duje Munitić, jedan iz garniture zlatnih vaterpolista sedamdesetih godina. Tada je, naime, njegov klub "Jadran" osvojio titulu prvaka bivše Jugoslavije u pionirskoj, odnosno kadetskoj klasi, a sam Munitić intenzivno je igrao između 1972. i 1979. godine. Onda je, veli, počeo pušiti, i sve je krenulo nizbrdo...

No, ipak je stigao steći zvanje profesora kineziologije, koje mu baš i nije trebalo dok je, nakon zaključenja aktivnog vaterpolskog i trenerskog staža, radio kao trgovački putnik. Danas, pak, Munitić vodi male izviđače (skaute) na treninge u prirodu i preko ljeta, bez i jedne kune naknade, iz čiste ljubavi organizira divlju vaterpolsku ligu, za koju se ovog 22. kolovoza očekuje najveći odaziv ikad.

– Čujte, ja puno volim vaterpolo i cilj mi je bio izmjestiti ga iz pomalo sterilnog, bazenskog "staništa" u njegovo prirodno okruženje, na plažu. Osim toga, taj je težak sport s vremenom lagano brendiran kao elitni, a ja bih ga htio popularizirati i vratiti u narod – smatra Munitić, koji ne uzima ni kune kotizacije sudionicima, ali zato jamči "topli obrok za sve".

– Nikakva zarada me ne zanima, samo zabava i promoviranje sporta. Zato sam uveo i pilot-projekt da se paralelno s vaterpolskim poslijepodnevom igra i šah, da napravim svojevrsni nadrealni biatlon. Moram napomenuti da će se između kratkih utakmica s petnaest ekipa ove godine na platou između Bačvica i Ovčica održavati i kulturno-umjetnički program.

Prijašnjih godina su mi plesali baletni solisti splitskog HNK, pjevao je Stefan Kokoškov, gostovala Bruna Bebić i drugi veliki splitski umjetnici. Nadam se da ću jaku garnituru imati i ove godine – vjeruje Munitić.

Još jedan kuriozitet veže se uz "divlju ligu": ove će godine svih petnaest ekipa sastavljenih od entuzijasta od deset do šezdeset godina (ukupno stotinjak ljudi plus oko tisuću kupača gledatelja) nositi nazive po splitskim plažama!

– Malo tko zna da Split ima više od dvadeset plaža, od kojih za nazive nekih ni Splićani ne znaju! Na primjer, malo je tko čuo za Bušak, plažu ispod Katalinka, tako nazvanu jer su na nju Splićani dolazili u grmlju voditi ljubav. Puno je omladine tu začeto a da nemaju pojma... Onda, recimo, Bunker između Bena i Lubinskog porta na Marjanu, fala Bogu.

Pa Stinice, čuvenu plažu na Brdima, tako nazvanu još u doba bivše Jugoslavije kad su Brda bila najveća mjesna zajednica u Splitu od trinaest iljada stanovnika, a kasnije su se podilila u nekoliko kotareva, na primjer Ravne njive i Neslanovac. Dobro, svi su čuli za Ježinac i tako dalje – rezonira naš sugovornik.

Podsjetimo, prijašnjih su godina poprišta divlje vaterpolske lige (unatrag tri godine, i paralelne šahovske) održavana na raznim lokacijama: na Obojenoj, na Jadrana kod bazena, pa onom starom Mornarevom... Ove će godine more uzavriti između Bačvica i Ovčica, a zaslužan za tu kombinaciju adrenalina i splitske nostalgije je "tata" projekta, veliki entuzijast Duje Munitić.

Naslovnica Život