Mozaik Život

Pamti plaže i palačinke

'Žena jednako može zasjati u bikiniju, večernjoj haljini ili casual izdanju': proćakulali smo s Emily Tokić, novom 'internacionalnom' miss podrijetlom iz Zadra

Pamti plaže i palačinke

Titula „Miss International Australia“ ove je godine pripala predivnoj Emily Tokić (20), Hrvatici porijeklom iz Zadra, koja će 9. studenoga 2018. godine na svjetskom izboru ljepote predstavljati Australiju u Tokiju.

Emily je inače rođena u Canberri, australskom gradu u koji su se njezini roditelji davno doselili, tamo je odrasla, studira pravo na tamošnjem prestižnom sveučilištu, trinaest godina pleše balet i profesionalni je model. Ova uspješna, ambiciozna djevojka u svojim intervjuima za australske medije, i prije i nakon pobjede na izboru, ponosno ističe svoje hrvatsko podrijetlo, kao i činjenicu da uz engleski odlično govori i hrvatski jezik.

Na društvenim mrežama često objavljuje članove obitelji, u posljednje vrijeme odjevene u "kockice", jer su strastveno navijali za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu. Za sebe kaže da je vrlo suosjećajna, samopouzdana i odlučna, a da su je roditelji naučili da bez obzira na krajnji rezultat u bilo čemu mora znati da je dala sve od sebe. Odlučili smo je pobliže upoznati i zamolili da nam na pet pitanja o sebi odgovori na hrvatskom jeziku.

- Moj tata je rođen u Zadru, did je iz Galovca, a baba iz Škabrnje. Mama mi je Hrvatica rođena u Canberri, a njeni roditelji su iz Slavonije. Ja također imam hrvatsko državljanstvo. Kao dijete sam često posjećivala Hrvatsku i lijepi Zadar, odakle posebno pamtim prekrasne plaže i kristalno bistru vodu. Sjećam se i ukusne hrvatske hrane, posebno palačinki.

Što je presudilo da se prijaviš na izbor ljepote „Miss International Australia”?

Prijavila sam se na natjecanje jer sam svjesna da mi ono omogućuje podizanje svijesti, odnosno postavlja me u poziciju s koje mogu govoriti bitnim socijalnim pitanjima oko nas. Posebno me dira problem beskućnika, jer ne smatram da bi bilo tko u društvu trebao biti bez hrane ili skloništa. Također vjerujem da je osnovno čovjekovo pravo da bude obrazovan. Obrazovanje je moć i ako su svi obrazovani, manje je siromaštva, nasilja i prevladat će mir u svijetu.

Ima li po tebi izbor ljepote, na kojem si sudjelovala i pobijedila, i svoju negativnu stranu?

Izbori ljepote zbližavaju ljude, online i licem u lice. U današnje vrijeme, usponom interneta, i još važnije, društvenih mreža, naš doseg kada pričamo o važnim temama se povećava, više ljudi čuje ono što želimo promicati. To me vraća na prethodno pitanje i stvarne vrijednosti u društvu na koje želim staviti fokus. Negativna strana ovakvih izbora ljepote jest česta kritika javnosti na račun izgleda djevojaka, njihove pojave na natjecanju. Posebno tu mislim na šetnju u bikinijima, koja se često opisuje kao „ponižavajuća“ prema ženama.

Prema mom mišljenju, bikini segment pokazuje naše samopouzdanje, zdrav stil života i izrazitu odlučnost. U konačnici, izbori se i dalje temelje na humanitarnom radu, podizanju svijesti. Ovdje je riječ i o grupi snažnih žena koje se okupljaju da bi se međusobno osnaživale i da bi postale najbolje i najsigurnije verzije sebe. Prije doslovno 100 godina na segment izbora u kupaćim kostimima gledalo se kao na oslobađajuć za žene. Kao što sam rekla, smatram da to jest tako, da pokazuje naš rad na tijelu, zdrav životni stil i samopouzdanje. Žena jednako može zasjati u bikiniju, večernjoj haljini ili casual izdanju, bitnije je kako nešto nosimo, a ne što nosimo. Ne bismo zbog toga trebali biti osuđivane.

Humanitarni rad iznimno ti je važan, spominješ ga često u svojim intervjuima i na društvenim mrežama. U kojim si projektima do sada sudjelovala?

Ambasador sam humanitarne organizacije Toybox International, u kojoj sam od početka rada prikupila 33.500 dolara za dobrotvorne svrhe. Novac će ići za pomoć bolesnoj i ugroženoj djeci u Australiji. Također uživam u volontiranju u Ronald McDonald House u Randwicku, gdje pomažem djeci i beskućnicima.

Kako zamišljaš svoju budućnost, za recimo pet godina?

U sljedećih pet godina nadam se da ću diplomirati pravo, dobiti diplomu koja će mi jednog dana služiti da se aktivno borim i zastupam ljudska prava, ne samo u Australiji nego na međunarodnoj razini. Predviđam da će moja buućnost biti puna pozitivnih promjena. Nadam se da ću nastaviti poticati ljude oko mene na dobra djela, na lijepe geste, koje su nužne da bismo potakli veću promjenu u svijetu.

Naslovnica Život