Mozaik Život

Njemačka Mutti

Odlazi najmoćnija političarka svijeta: Angela Merkel nosi prezime prvog muža 'kojeg nije ludo voljela', priznala zašto nikad nije imala djecu i ima jedan panični strah

Njemačka Mutti

Početkom studenoga najmoćnija europska političarka, njemačka kancelarka Angela Merkel, najavila je da napušta čelnu funkciju Kršćansko-demokratske Unije (CDU), a svoj četvrti kancelarski mandat planira odraditi do kraja, odnosno do 2021. godine, kada će se održati parlamentarni izbori i više se ne planira kandidirati. Kraj jedne političke ere u Njemačkoj izazvao je lavinu komentara jer je njezino svojevrsno povlačenje iz politike stiglo potpuno neočekivano. Merkel, koja sa suprugom Joachimom Sauerom, profesorom kvantne fizike, živi u unajmljenom stanu u središtu Berlina i svako mu jutro poslužuje doručak, obožava bijelo vino i pivo, a panično se boji pasa jer ju je jedan davnih dana ugrizao, privatan život skriva od očiju javnosti, no s vremenom su se o njoj saznali i oni najsitniji detalji. Rođena je 1954. u Hamburgu kao prvo od troje djece i odrastala je u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR). Majka joj je po zanimanju bila učiteljica engleskog i latinskog jezika, a otac pastor u luteranskoj crkvi. Često mu je na obiteljskom imanju znala pomagati oko brige za djecu s posebnim potrebama.

- Kolegama iz razreda bilo je neugodno doći kod mene doma u posjet i morala sam ih nagovarati. To me naučilo da se ljudi plaše drukčijeg, ali isto tako i da pravog razloga za strah nema. Rad s djecom s posebnim potrebama pomogao mi je da budem strpljiva - kazala je političarka u dokumentarnom filmu "Angela Merkel: Die Unerwartete (Neočekivana)", emitiranom prošle godine. U školi je bila odlikašica pa je onim lošijim učenicima znala pomagati u učenju i nakon položenog ispita zajedno s njima zapaliti cigaretu, iako sama nije pušila, ali je tim postupkom željela motivirati kolege da se prime knjige. Premda nije bila raskalašena partijanerica, na proslavi mature uspjela je pasti s broda u četiri ujutro jer je popila previše viskija, a prvi se put poljubila sa sedamnaest godina. U Leipzigu je studirala fiziku i radila kao konobarica ne bi li zaradila za džeparac. U to je vrijeme bila pasionirana ljubiteljica Beatlesa i Rolling Stonesa te se zaljubila u kolegu s fakulteta Ulricha Merkela. Upravo budući fizičar postao je prvi suprug njemačke kancelarke, za kojeg se udala 1977. u svijetloplavoj haljini u crkvi kad su joj bile 23 godine. Brak im je potrajao svega pet godina, a Angela je iz nepoznatih razloga odlučila zadržati njegovo prezime, po kojem će kasnije postati prepoznatljiva u svijetu. Na njezin 30. rođendan u Berlinu ju je posjetio otac, rekavši joj da nije postigla puno u životu.

- Zvuči glupo, ali u brak nisam ušla s dovoljnom dozom ozbiljnosti. Nije to bila nikakva velika ljubav. Vjenčali smo se jer se od nas to očekivalo. Među nama nikad nije bilo neke velike kemije i bili smo dosta različiti, on je više kućni tip - jednom je prilikom kazala Merkel, koja je sadašnjeg supruga, razvedenog oca dvojice sinova, upoznala nedugo nakon kraha prvog braka. Za njega se udala 30. prosinca 1998. u Berlinu, nakon što su dugo živjeli u izvanbračnoj zajednici budući da je ona odgađala svadbu jer nije željela još jedan bračni brodolom. Neki govore i da se vjenčala jer su joj iz stranke prigovarali kako živi u divljem braku. Ni s jednim suprugom nije dobila djecu, a svojedobno je priznala kako to nije bila njezina odluka, već da se tako jednostavno dogodilo. Sadašnji suprug nije obožavatelj medija pa tako čak nije došao ni na njezinu inauguraciju, putuje niskobudžetnim avioprijevoznicama i stekao je nadimak 'Fantom iz opere' jer su rijetki trenuci kad ga se može vidjeti sa suprugom oni kad posjećuju kazališne predstave.

U dobi od 35 godina Mutti, odnosno mama, kako je zovu njezini pristaše, bila je priznata znanstvenica na Akademiji znanosti, dotad je već doktorirala kvantnu fiziku, a nakon pada Berlinskog zida 1989., koji je dočekala u sauni, počela se aktivno baviti politikom. Uz pomoć tadašnjeg kancelara Helmuta Kohla polako se uzdizala u njemačkoj visokoj politici, zbog čega su je mediji nazivali Kohlovom djevojčicom. Kad je 2000. u jeku velikog skandala Kohl optužen da je tajno prikupljao novčane donacije za stranku, Angela Merkel prva iz redova CDU-a nije stala na njegovu stranu i otvoreno ga je kritizirala. Pet godina kasnije prvi je put izabrana za njemačku kancelarku i sve je više počela osvajati naciju, a najviše su je simpatizirale žene, jer im se svidjela njezina borba za ravnopravnost spolova.

Zbog pomalo dosadnog odijevanja znali su je često ismijavati. Modni kreator Karl Lagerfeld jednom je rekao da je doživio ekstremni šok u trenucima kad se u širokim bež hlačama pojavila na večeri u Berlinu, upriličenoj za tadašnjeg američkog predsjednika Obamu. Zarađuje oko 240 tisuća eura godišnje, a unatoč tome što bi kao znanstvenica zarađivala dvostruko više nego što zarađuje kao kancelarka, ona je ipak izabrala politiku. Od nje se, kako često zna kazati, najviše odmara kuhanjem i gledanjem nogometa. Poput Kolinde Grabar-Kitarović, ni Angeli Merkel nije strano pojavljivati se u svlačionicama njezinih omiljenih nogometnih timova da im čestita na pobjedama. Jednom prilikom je tako njemačkog reprezentativca Bastiana Schweinsteigera, inače supruga srpske tenisačice Ane Ivanović, ugledala potpuno golog. Njezini kulinarski specijaliteti su juha od krumpira, goveđa štruca, a ponajviše ukusna pita od šljiva. Voli šetnje, dugo spavanje i ispijanje šest šalica kave na dan. Kad ode u političku mirovinu jedno je sigurno – više na zaslonu svog mobitela neće primati stotine poruka koliko joj ih pristiže svakog dana i počet će uživati u toliko željenoj anonimnosti koju si godinama već priželjkuje.

Naslovnica Život