Mozaik Život

ŠUŠKALI SU PAPIRI I ŠOLDI

'Kupio sam cvijeće ženi i majci, ali ne i punici!': Splićanin nam je bez zadrške priznao kako kod njega doma stvari stoje i zašto je na Dan ljubavi kombinirao kako će darovati

ŠUŠKALI SU PAPIRI I ŠOLDI

Nametnut ili ne, Valentinovo je blagdan koji je većina Splićana – a i Splićanki – odlučila ne ignorirati. O tome su tijekom jučerašnjeg dana najzornije svjedočile gradske cvjećarnice, spremne na udar.

Pripremljeni kontingenti mono-ruža po pristupačnim cijenama kopnjeli su u specijaliziranim "butigama" kako je dan odmicao, a tijekom našeg posjeta jednoj od njih – onoj u trgovačkom centru Joker – zatekli smo i popriličnu "filu".

– Kupio sam šareni buket za suprugu, od poljskog cvijeća i nešto orhideja, znam da su joj drage. Zapravo vam ja i nisam jedan od idealnih sugovornika, budući da svojoj gospođi darujem cvijeće često, nevezano za dan u godini.

Više se vodim za osjećajima, ono kad se raznježim i tako. Rekli bi Englezi, kad sam "in the mood" – povjerio nam je Boris Jaram (52), konzultant, ipak presramežljiv da bi se dao slikati.

Jedan od onih koji su se, pak, hrabro izložili objektivu našeg fotoreportera Joška Šupića bio je mladi Marko Čovo, rodom iz Karakašice kod Sinja. Zatječemo ga s krasnom ružom u luksuznom pakiranju, urešenom cirkonima, fjokom i nježnim bijelim perjem.

Kupovalo se za brata, kolegu

– Nije ovo ruža za moju curu, nego bratovu – skromno veli devetnaestogodišnji mladić, inače perspektivni nogometaš u Dugopolju.

– Nešto sam morao doć u Split obavit, pa me usput brat opunomoćio da obavim ovu kupovinu. Iznos nije bitan, brat je platio, on ima osamnaest godina, a njegova draga isto toliko. Bitna je ljubav i pažnja – s pravom smatra mladić.

U jednoj od najstarijih cvjećarnica u Splitu, onoj u Ulici Domovinskog rata, ima cvijeća za sve: i one koji će pažnju iskazati jednim cvijetom, kao i ponudom za prave florističke hedoniste.

– Vidite, već za trideset kuna može se dobiti divna, dakako, crvena ruža, k tomu prigodno upakirana. Očekujemo da će i u nastavku dana to biti najtraženiji artikl – zbori simpatična cvjećarka Ana Marelja.

Konobar Bruno Bašić potvrdio je njezinu tezu; i njega je kolega zadužio za brzu kupnju lijepog cvijeta za suprugu, pa je pohitao obaviti rečenu misiju; Valentinovo je, ne valja riskirati...

U nevelikom kiosku blizu škverskog parkinga također je bilo frekventno; jedan od onih koji su strpljivo pričekali red bio je vozač transfera Marko Ninčević (27) iz Splita, koji se oboružao s čak dva buketa. Inače je u braku već skoro desetljeće, oženio je svoju dragu iz srednje škole, pa se čini da njegova receptura njegovanja dugogodišnje ljubavi iskazivanjem ovakvih znakova pažnje definitivno "drži vodu"; ljubav, kao i cvijeće, treba zalijevati, paziti, je li.

Promijenio tradiciju

– Jedan je buket za ženu, drugi za majku – pokazuje na kreaciju tulipana zamotanih u ukrasni papir s novinskim printom, odnosno ružu, crvenu, zasebno umotanu. Mimo očekivanja, romantična ruža je za – majku.

– Uvijek ide ženi ruža, pa sam odlučio malo promijeniti tradiciju – približava intiman razlog Ninčević, a mi ga, tipično novinarski indiskretno, pitamo je li u svojoj cvjetnoj darovnoj misiji predvidio i – punicu.

– Ne, nju sam izostavio, ali bez zle namjere. Ona je jedna od onih koje drže da je kupnja rezanog cvijeća čisto bacanje novca, dosta je praktičan tip osobe. Pa je nisam želio naljutiti – vragolasto nam je namignuo ispod tamnih naočala.

U još jednoj cvjećarnici nedaleko zgrade dispanzera zatječemo iskusnu floristicu Sofiju Cikotić i njezinu pomoćnicu kako padaju s nogu od umora već oko 14 sati. Što zbog navale mušterija, što zbog – posjeta Porezne inspekcije.

– Bit će sve u redu, cvijeća ima, radi se. Evo, još čekamo da ovaj krasni buket dođe predignuti naša pratiteljica i natjecateljica na društvenoj mreži – pokazuje Cikotić na "ukusan" buket čiji je sastavni dio, uz cvijeće, i slatka gomilica bombona...

Čini se, Valentinovo je u Splitu bilo živahno, a ruže su dominirale. Valjda se nitko neće nabosti na trn i poslati darovatelja(icu) kvragu... Slutimo, to se svecu baš i ne bi svidjelo.

Naslovnica Život