Mozaik Život

mladi štrajkaši

Učenici i studenti pozor! Evo kako izostajanjem s nastave možete poručiti odraslima kako vas je ipak briga za vlastitu budućnost

mladi štrajkaši

U čak 60 većih i manjih gradova diljem Velike Britanije učenici osnovnih i srednjih škola te studenti jučer su prvi put sudjelovali u koordiniranom štrajku za klimu, koji su organizirale britanska Studentska klimatska mreža i Klimatska koalicija mladih. Umjesto da odu na nastavu, mladi Britanci izišli su na ulice kako bi se pridružili globalnom pokretu mladih koji upozoravaju na ono što smatraju jednom od najvećih prijetnji svojoj budućnosti – klimatske promjene.
Dan prije su tisuće belgijskih učenika zaobišle škole i izišle na ulice, no oni su već "veterani", za klimu štrajkaju već tjednima; gradske službe najvećih belgijskih gradova za dan štrajka izdaju posebna prometna upozorenja i rute kretanja vozila.

Štrajkaju i mladi u nordijskim zemljama, Švicarskoj, Njemačkoj, Australiji... Jučer su na ulicama umjesto u školi bili i pariški učenici. Nazvan "Youth Strike 4 Climate" (Štrajk mladih za klimu), već se cijeli jedan masovni pokret "valja" kuglom zemaljskom, sa sve više mladih sudionika, uz veliko odobravanje i podršku "odraslih", ali i uz kritike vlada i resornih ministarstava koji upozoravaju da model prosvjeda koji uključuje izostanak iz škole stvara opterećenja nastavničkom kadru i stvara zaostatke u nastavi, kako je to i iz Downing Streeta rečeno u petak u Velikoj Britaniji. Na društvenim mrežama, uz golemu podršku upućenu mladima, iznose se i mišljenja o tome kako su djeca zapravo instrumentalizirana; smatra ih se pijunima koji zapravo i ne shvaćaju problematiku oko koje se bune niti shvaćaju kome, nesvjesno, služe.

Rodonačelnica pokreta "Youth Strike 4 Climate" švedska je tinejdžerica Greta Thunberg koja je prošle godine, u vrijeme pred parlamentarne izbore u Švedskoj, odbila ići u školu, te pred zgradom parlamenta, noseći transparent "Školski štrajk za klimu", sjedila svaki dan tražeći da Švedska smanji emisije ugljikova dioksida. Kasnije je na nastavu devetog razreda odbijala ići samo jedan dan u tjednu, petkom, pozivajući mlade širom svijeta da joj se pridruže.

ažnju svjetske javnosti na sebe je, među ostalim, skrenula sudjelovanjem na Klimatskoj konferenciji UN-a u Poljskoj prošloga prosinca, te na nedavnom Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu, gdje su njezina izlaganja bila intonirana primjedbom kako "odraslima" ponestaje izgovora, a mladima vremena. Greta smatra da ni njezina zemlja ni ostatak svijeta ne izvršavaju obveze o smanjenju emisija ugljikova dioksida, preuzete Pariškim klimatskim sporazumom. Optužuje odrasle za kalkuliranje i ignoriranje problema, "grijeh" to veći što se zna da su za rast globalnih temperatura krive upravo ljudske aktivnosti, te što se zna i na koji način taj rast zaustaviti, ili barem ublažiti, no svejedno se malo toga poduzima, te pušta da globalne emisije stakleničkih plinova i dalje rastu.

Kao osoba kojoj je dijagnosticiran poremećaj iz autističnog spektra (Aspergerov sindrom), Greta kaže da stvari gleda crno-bijelo: imamo problem, imamo i rješenje, dakle primijenimo ga. Sve drugo dovodi u opasnost budućnost mladih koji imaju pravo dići svoj glas i tražiti da od starijih ne naslijede samo neizvjesnost i probleme.

I mladi su se odazvali Gretinu pozivu; čini se da je kod njih snažnije nego kod "odraslih" odjeknulo i nedavno izvješće Međuvladinog panela UN-a o klimatskim promjenama, koji upozorava da čovječanstvo ima samo 12 godina da spriječi posljedice katastrofalnih klimatskih promjena koje će se osjetiti kao nestašica hrane, porast razine mora, poplave, požari. Mladi sve glasnije traže sudjelovanje u donošenju odluka vezanih uz pitanja klime.

U Velikoj Britaniji, recimo, učenici zahtijevaju da vlada proglasi "izvanredno klimatsko stanje", te da se u školski kurikulum uključi obrazovanje o učincima klimatskih promjena. U petak je jedan od sudionika britanskog štrajka za klimu medijima izjavio kako se britanski obrazovni sustav ne bavi klimatskim promjenama kao krizom, nego se tek površno dotiče nekih detalja.

Ni ovoga petka nema vijesti da su se klimatskom štrajku pridružili mladi iz Hrvatske.

Naslovnica Život