Mozaik Život

KAKVA SUDBINA

U 80. godini umrla Edda Guering: smrt Hitlerova kumčeta obavijena velom tajne, skriva se i grobno mjesto, nikad se nije udavala, evo što je je jednom rekla o djetinjstvu

KAKVA SUDBINA

Edda Guering, čiji je krsni kum bio Adolf Hitler, umrla je u osamdesetoj godini u Munchenu, te je pokopana u neoznačenom grobu na gradskom groblju Waldfriedhof.

Edda je bila kći Hermana Goeringa, zamjenika njemačkog diktatora, i na toj je funkciji odigrao ključnu ulogu u nacističkom režimu uspostavljajući strahovitu Gestapovu tajnu policiju.

Smrt Hitlerova kumčeta Edde obavijena je velom tajne; naime, preminula je još u prosincu, no za to je javnost saznala tek jučer. Nije poznat ni točan položaj njezina grobnog mjesta, navode strani mediji.

Edda Goering rođena je 1938. godine, godinu prije početka Drugog svjetskog rata. Nakon što su nacisti poraženi 1945. godine njezin otac je osuđen na smrt zbog ratnih zločina. Na dan kada je trebao biti pogubljen, međutim, počinio je samoubojstvo.

Njegova kćer se godinama borila s vlastima za očevu imovinu koja mu je bila oduzeta nakon rata. Imovina je uključivala i veliku zbirku umjetnina ukradenih iz muzeja i privatnih zbirki.

U 2015. godini zatražila je imovinu kako bi mogla živjeti, no dobila je odbijenicu njemačkih vlasti.

Edda Goering nije nikad bila udana i nije imala djece. Radila je u laboratoriju jedne bolnice.

Iznimno rijetko je govorila o svojim roditeljima, ali je 1989. godine kazala kako je imala vrlo lijepo rano djetinjstvo zbog ljubavi i brige njenih roditelja. Dodala je i kako vjeruje da je njen otac u to vrijeme radio ono što je smatrao najboljim za Njemačku.

Naslovnica Život