Mozaik Život

KRKLJANAC U MUZEJU

'Mogla sam joj reći kad sam se poljubila, kada probala cigaretu...': kći prerano preminule dizajnerice dirnula u srce

KRKLJANAC U MUZEJU

U prepunom Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je velika retrospektivna izložba 'Ljubav i otpor Ivane Popović', na kojoj je izloženo impresivno stvaralaštvo ove umjetnice, više od 250 radova s područja mode, kazališta, kiparstva, kostimografije, performansa, crteža, primijenjene umjetnosti i produkt dizajna.

Da je Ivana bila uistinu velika intermedijalna umjetnica i da je u svom kratkom životu dotakla mnoge, govori nam i činjenica da takva posjećenost nije viđena još od otvorenja MSU-a.

O izložbi je okupljenima govorila Nataša Ivančević, autorica izložbe, a novinarima se obratila i majka Ivane Popović, Leposava Popović, prisutne su bile i Ivanine kćeri Luna i Ava.

Dirljiva je i izjava koju je Luna dala za 24sata.

"Bila je jako dobra, otvorena, opuštena majka, ali znalo se gdje je granica. U principu, bila mi je najbolji prijatelj. Mogla sam joj reći prvi put kad sam se poljubila, kada probala cigaretu... Kada god sam nešto napravila, ona je to znala. Rekla mi je: Gle Luna, blesava si, ali Bože moj..."

Otvorenju su nazočile brojne osobe iz kulturnog i javnog života, a među mnogim licima koja su na izložbu došli odjeveni upravo u kreacije Ivane Popović, istaknule su se glumice Judita Franković, Vanda Winter, Tena Nemet Brankov, Enra Rudnički i Anđela Ramljak.

Predstavljeni su i radovi studenata Tekstilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu i učenika Aranžersko – scenografskog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, inspirirane njenim stvaralaštvom. Studenti dramaturgije Akademije dramske umjetnosti na otvorenju izložbe izveli su plesni performans Žrtva mode.

Samo otvorenje je pratio i glazbeni program s DJ Markanom te dvojcem Ivankom Mazurkijević i Mrlom.

 

Naslovnica Život