Novosti BiH

pravni tim u čudu

Ružan šok za BiH: Haag odbio zahtjev za revizijom presude za genocid protiv Srbije

pravni tim u čudu

Međunarodni sud pravde u Den Haagu odbio je provesti reviziju presude o genocidu u Bosni i Hercegovini, po kojoj je Srbija oslobođena optužbi za agresiju i genocid, javlja Al Jazeera Balkans.

Bosanskohercegovački pravni tim na čelu sa Sakibom Softićem predao je krajem veljače zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, no taj je zahtjev doveo do krize vlasti u BiH.

Srpski član predsjedništva BiH Mladen Ivanić osporio je da Softić ovlašten u ime BiH podnositi zahtjeve Međunarodnom sudu pravde. Održana je hitna sjednica, no nju je ubrzo napustio bošnjački član Bakir Izetbegović, a za njim i hrvatski član Dragan Čović.

Ivanić je tvrdio da je zahtjev predan jednostrano, dok je Izetbegović uzvratio kako su 'krizu vlasti izazvali oni koji su počinili agresiju i genocid, a zatim taj genocid negirali'.

Bosna i Hercegovina podnijela je tužbu još 1993. godine protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog genocida, no 2007. je Međunarodni sud pravde odbacio odgovornost Srbije za genocid, te je ustvrdio kako je genocid počinjen samo u Srebrenici, a ne i u drugim općinama.

Prema pismu koje je zapisničar Suda poslao svim članovima predsjedništva BiH, Sud je osporio legitimitet Sakiba Softića, i zaključio da nadležna tijela u ime Bosne i Hercegovine kao države nisu donijela nikakvu odluku u vezi zahtjeva za reviziju, prenosi Jutarnji list.

Naslovnica BiH