Novosti BiH

osebujni i jedinstveni

Hoće li Hrvati, Bošnjaci i Srbi ostati većinski narodi? Popis stanovništa u BiH ukazuje na preko 500 novih etničkih grupa!

osebujni i jedinstveni

U Bosni i Hercegovini, lani u lipnju, objavljeni su rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine, a prema njima, tamo živi ukupno 3.531,159 osoba. No, nekolicina njih iskoristila je ovaj popis da bi izrazila svoju pripadnost na nešto drugačiji način.

Izvjesni Denis Hadžić se na popisu stanovništa 2013. izjasnio kao Džekson što, kako je rekao, znači da vjeruje u lik i djelo Edina Džeke. Ne želi biti dio jedne od tri dominantne etničke grupe, iako ga tamo kao i mnoge druge, svrstavaju na osnovu imena, prezimena, mjesta rođenja, prenosi bljesak.info.

'To je prostor u kojem ćemo ljude staviti u ograde, pa da ljudi rade ono što im lideri kažu. Problem je što mi nemamo lidere iza kojih bi ja stao, i dao im da nas vode. Na kraju krajeva, nisu problem lideri, nego ljudi koji ih prate. Vidim tu manipulaciju kroz jezik, religijsku pripadnost, sve je na razini neke dogme, 'Mi, vi, naši, vaši, oni, mi, vi, protiv jednih, drugih.' Nema tog individualizma, i nisam to doživljavao kao nešto ozbiljno - pojasnio je po opredjeljenosti Džekson.

Dakle, rezultati su osim Džeksona pokazali kako u BiH živi čak 515 etničkih skupina! Među njima je 76 jedija, 12 Klingonaca, 54 Eskima, 52 Indijanaca. Među njihovim sugrađanima su i Izvanzemaljci, Marsovci i Svemirci. Tu su i Željovci, Aboridžini i Rokeri. 18 građana Bosne i Hercegovine izjasnilo se kao Dijete.

Šaroliku etničku sliku Bosne i Hercegovine upotpunilo je i četvero Englezafrokarabiana.

Usprkos dugoj i intenzivnoj kampanji koja je građane pozivala da se izjasne kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, mnogi od njih umjesto toga postali su Vulkanci, Bušmani, Metalci, Hipiji. Jedan od njih je i Denis, koji svoju priču o izjašnjavanju završava ovako:

'Mislim da je važnije da budem dobar čovjek, nego dobar musliman. Isto tako, važno mi je da budem veliki prijatelj prije nego veliki Bošnjak, veliki Hrvat, veliki Srbin.. ili, što god' - kazao je.

Najzanijmljivije 'skupine'

Zemljanin / Zemljanka (65), od čega 37 muškaraca i 28 žena
Marsovac / Marsovka (63), od čega 41 muškarac i 22 žene
Izvanzemaljac / Izvanzemaljka (55), od čega je 37 muških i 18 ženskih osoba
Eskim / Eksimka (54) ,46 muškaraca i 8 žena
Pola pola / Mješanac (21), 9 muškaraca, 12 žena
Dijete (18), izjasnilo se 8 muških i 10 ženskih osoba
Komunista / Komunistkinja (13), muškaraca je 8 a žena 5
Svemirac / Svemirka (12), muških je 11 a ženskih 1 osoba
Klingonac / Klingonka (12), od kojih je 9 muškaraca i 3 žena
Budista / Budistkinja (11), 5 je muških i 6 ženskih osoba
Roker / Rokerica (7), 4 je muškaraca i 3 žene
Ljudsko biće (6), 4 su muške osobe i 2 ženske
Scijentolog (1) muškarac

 

Naslovnica BiH