Novosti BiH

svjedoci su u šoku

'Kad sam vidio što se dogodilo, noge su mi se odsjekle': novi detalji stravične nesreće u kojoj je pijani vozač, otprije poznat policiji, pokosio ženu i četvero djece

svjedoci su u šoku

Nermin Rustempašić (34) u petak je u strogom centru Novog Travnika u Bosni i Hercegovini oko 21:30 sati automobilom naletio na Azru Hajrić, njezinu 9-godišnju kćer Almu i još troje djece - Davuda (8) i Jusufa Amidžić (12) te četverogodšnjeg sin Mirnesa Hajrića, Azrinog supruga i Alminog oca.

Dnevni avaz piše da su Hajrić i njezina kćerka poginule na mjestu nesreće, dok je ostalo troje djece prevezeno u bolnicu u Travnik. Dvoje od to troje djece poslije je poslano u Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu. Nakon nesreće policija je privela Rustempašića, a prema nepotvrđenim podacima vozilom je upravljao pijan.

Očevici kažu da zbog šokantne prirode prizora kojem su svjedočili ne mogu reći je li Rustempašić na pješake naletio na pločniku ili na pješačkom prijelazu. Prema informacijama s kojima raspolaže Dnevni avaz, Azra se sa djecom i ostalim mališanima vraćala sa treninga džuda.

Teška prometna nesreća u BiH: pijan naletio na majku i četvero maloljetne djece, dvije osobe poginule

"Sve se odigralo tako brzo. Sa ženom sam ulazio u zgradu kad je brat zavikao ne vodi djecu iz zgrade. Kad sam vidio noge su mi se odsjekle, samo sam bespomoćno stajao, nisam mogao ni pritrčati i pomoći, dok je brat pomagao povrijeđenoj djeci", rekao je za Dnevni avaz Novotravničanin koji je svjedočio događaju.

Stanovnici okolnih zgrada upozoravali su da se tom dionicom kroz sam centar grada, gdje se nalazi gradska džamija, ali i gradska tržnica, brzo vozi te da strahuju za svoju djecu svaki dan.

I dok su pripadnici Policijske uprave Novi Travnik obavljali očevid u centru grada, prava drama se odvijala u Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu.

Prvi je stigao Davud Amidžić, sin Harisa Amidžića, glavnog imama u Novom Travniku. Dječak je po dolasku bio svijestan i komunikativan. Njegov stariji brat Jusuf prošao je s kontuzijama i nije prevezen u Sarajevo. Četverogodišnji sin Mirnesa Hajrića prevezen je Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu.

Haris Amidžić, otac povrijeđenih Davuda i Jusufa, za tragediju je saznao poslije ikindije-namaza. "Sve se odigralo u nekoliko sekundi i odmah sam krenuo za Sarajevo. Šta da vam kažem, velika tragedija", rekao je.

Zdravstveno stanje dječaka koji su primljeni u Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu u ovom trenutku nije poznato.

S druge strane, Nermin Rustempašić, koji je bio u vidno alkoholiziranom stanju, prevezen je u lokalnu ambulantu, gdje je pomoć ukazana i povrijeđima. Rustempašić je stavljen pod policijsku zaštitu.

Dnevni avaz neslužbeno doznaje da je Rustempašić otprije poznat policiji po djelima vezanim prvenstveno za opojna sredstva, a u subotu bi trebao biti ispitan o okolnostima incidenta.

Naslovnica BiH