Novosti Biznis

neočekivana javna reakcija

Prvi čovjek Sberbanka: Spremni smo otpisati polovicu Agrokorovog duga!

neočekivana javna reakcija

Herman Gref, predsjednik uprave Sberbanka je u četvrtak, nakon konferencije za novinare u Moskvi, kazao novinarki Bloomberga "mogla napraviti rezervacije za 50 posto Agrokorovog duga". 

To znači da Sberbank, koji je do sada Agrokor kreditirao s oko 1,1 milijarde eura, smatra te zajmove tako naplativima, odnsno da procjenjuje kako bi mogao naplatiti tek 50 posto tog iznosa. 

To je pomalo neočekivana javna reakcija prvog čovjeka Sberbanke, ali je moguće da je htio poslati poruku kako je ta banka spreman i na taj način, ako bude potrebno, pomoći restrukturiranju kompanije. 

Podsjetimo, pak, da Sberbank nije htjela sudjelovati u novom financiranju Agrokora, jer su uvjetovali da njihov prethodni kredit od 100 milijuna eura također ima takozvani super senior status, to jest da ima prvenstvo nalate u odnosu na druga potraživanja i u slučaju stečaja. 

Ovakav istup Grefa predtavlja, u tom kontekstu, i pozicioniranje Sberbanke u vezi predstojećeg financijskog restrukturiranja Agrokora, odnosno poziv svim vjerovnicima da razmisle o svojim potraživanjima prema tom koncernu.

Inače, dionice Leda, Jamnice, Belja i Vupika su u četvtka, nakon tri dana rasta, zabilježile pad od devet do 13 posto, dok je Zvijezda porasla za 1,5 posto na Zagrebačkoj burzi. 

Cijena dviju korporativnih obveznice Agrokora na Berlinskoj burzi su zablježile u četvrtak rast od 9,4 i 5,9 posto, na 45 posto i 40 posto od nominale. 

Time su u zadnja dva tjedna cijene tih obveznica zabilježile rast od oko 80 i 65 posto, jer su bile na razinama od oko 25 posto od nominale.

Naslovnica Biznis