Novosti Biznis

razvitak

HBOR-ovi programi - kreditiranje, jamstva i osiguranje izvoza

razvitak

Kad je 2003. godine Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) osnivala svoj Područni ured u Splitu, osim regionalne dostupnosti i vidljivosti nacionalne razvojne banke, cilj je bio gospodarstvu, osobito malim i srednjim poduzetnicima, pružiti ne samo financijski povoljne programe već ih podržati i edukacijom, savjetovanjem i osposobljavanjem za poslovne poduhvate. Da su u tome uspjeli, svjedoče brojni poduzetnici iz četiriju dalmatinskih županija koji su koristili usluge ovog ureda, bilo da je riječ o informiranju o HBOR-ovim kreditnim programima, pomoći u pripremi dokumentacije, osobito za male poduzetnike i one koji tek kreću u poduzetničke vode, praćenju poduzetnika u fazi odobravanja, korištenja i povrata kredita ili, pak, o edukativnim aktivnostima među kojima je i jednodnevna besplatna radionica "7 koraka do kredita", koju je voditeljica Područnog ureda HBOR-a Mira Krneta dosad održala u više gradova.
U ukupnoj kreditnoj aktivnosti HBOR-a, značajan je udio dalmatinskih županija u odobrenim kreditima, kao i vrijednosti financiranja (oko 25 posto). Posebno je snažna potpora izvozno orijentiranim djelatnostima i turizmu, a i početnicima je financiranje olakšano HBOR-ovim programima. Zanimljivo je i da su od svakih 100 kuna kredita odobrenih poduzetnicama u zemlji, s 15 kuna financirana ulaganja poduzetnica u Dalmaciji. Na ovom području aktivno je oko 49.000 trgovačkih društava i obrta, a poslovna aktivnosti je pretežito orijentirana na djelatnosti trgovine, ugostiteljstva i smještaja te dijelom prerađivačke industrije..
Razgovarali smo i s nekoliko dalmatinskih gospodarstvenika koji su svoje projekte realizirali uz pomoć Hrvatske banke za obnovu i razvitak, koja od svog osnutka 1992. godine podržava poduzetnike kroz programe kreditiranja, jamstava i osiguranja izvoza.

Hotel 'Salona Palace' za 45 milijuna kuna

 


Za financiranje projekta preko HBOR-a odlučili smo se iz razloga što je HBOR imao direktnu kreditnu liniju za financiranje projekata u turizmu, bez posredovanja komercijalnih banaka, što je sam proces odobravanja učinilo bržim i povoljnijim. Visina kamate od 3% i ostalih naknada, kao i uvjeti i rokovi otplate bili su u danom momentu prije dvije godine konkurentniji od ponuđenih uvjeta komercijalnih banaka. Posebno ističem povoljnost "grace perioda" od čak tri godine nakon otvaranja hotela te roka otplate od 13 godina, što je primjereno specifičnostima turističke branše u Hrvatskoj - kazao nam je Ante Dolić iz tvrtke "Dolis" d.o.o., a projekt o kojem je riječ je hotel "Salona Palace", koji je proljetos otvorio vrata prvim gostima.
Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 45 milijuna kuna, a sagledavajući investiciju od samih početaka, otkupa zemljišta, izrade projektne dokumentacije, ishođenja potrebnih suglasnosti i građevinske dozvole, proteklo je nešto više od tri godine, dok je sama izgradnja hotela trajala 15 mjeseci.
Realizacijom ove investicije otvoreno je 25 novih radnih mjesta. Hotel posluje tijekom cijele godine.
- Tijekom cijele godine zapošljavamo ukupno 60 djelatnika, koji su zasigurno naš najvredniji resurs, dok se u sezoni broj djelatnika kreće između 90 i 100 osoba - kaže Ante Dolić, a na pitanje kako je biti poduzetnik u Hrvatskoj odgovara da to iziskuje veliku upornost, odlučnost i ponekad ekstremnu poslovnu hrabrost.
- Naime, svakodnevno nailazimo na niz nerazumljivih poteškoća, prvenstveno u smislu birokratske sporosti, kao i nedorečenosti zakonske regulative, koja se stoga tumači na različite načine. Treba istaknuti i izuzetno velik broj i iznose parafiskalnih nameta, kao i visinu stope PDV-a, koja je među najvišima u Europi, čak i duplo viša od nama usporedivih i konkurentskih zemalja - kazuje Ante Dolić.

STELLA MEDITERRANEA - tradicionalno i suvremeno

 

Stella Croatica, brand delikatesnih proizvoda, u kojima je sve bogatstvo okusa Dalmacije, zaštitni je znak tvrtke Stella Mediterranea. U njezinu proizvodnom pogonu u Mihovilovićima u kliškoj općini spajaju se tradicionalno i moderno, čuva se dalmatinska gastronomska baština i pripremaju delicije na starinski način, manufakturno, ali i prema suvremenim standardima u pripremi hrane.
Delikatesni proizvodi Stella Croatica osvojili su kupce, ne samo na domaćem već i na inozemnim tržištima s obzirom na to da se većina proizvodnje izvozi na zahtjevna EU tržišta ali i u daleki Japan, kao i priznanja u jakoj međunarodnoj konkurenciji, poput voćnog namaza „Suha smokva s lavandom“ koji je ove godine dobio prestižnu Great Taste zvjezdicu ili pak Stella Croatica Ekstra djevičanskog maslinova ulja kojem je dodijeljena zlatna medalja na natjecanju Japan Olive 2017.
Kad je riječ o malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj, poznato je da mnoga teško dolaze do financijskih sredstava za svoje razvojne potrebe. Stella Mediterranea u tome se oslonila na programe Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), kao i na sredstva IPARD-a, pretpristupnog programa Europske unije iz kojeg su joj u dva navrata odobrena poticajna sredstva.
- Za izgradnju prvog proizvodnog objekta, koji smo počeli graditi 2011., a završili 2012., dobili smo kredit HBOR-a po povoljnoj kamatnoj stopi od dva posto, a u drugom projektu ulaganja u novu proizvodnju HBOR nas je podržao financiranjem 80-postotnog iznosa investicije uz kamatnu stopu od samo jedan posto. Oba smo projekta kandidirali i za IPARD, prošli potrebne kriterije i povukli i ta poticajna sredstva, za svaki od njih po gotovo dva milijuna kuna - kaže Marin Kljaković-Gašpić, voditelj projekata u Stella Mediterranei. U prvi su objekt uložili ukupno sedam milijuna kuna, a tolika je i vrijednost investicije u novi objekt, smješten uz postojeći.
Kako kažu, potpora HBOR-a za malo poduzeće, kakva je Stella Mediterranea s 30 zaposlenih, značajna je i radi praćenja investicije s obzirom na to da nemaju samo financijsku već i pravnu i revizorsku podršku.

ROKI'S - poslovne banke nisu imale sluha 

 

 

Jako smo ponosni i sretni što smo realizirali naš projekt „Izgradnja i opremanje vinskog podruma i kušaonice“ i sreća da nas je HBOR prepoznao jer za komercijalne banke nismo dovoljno veliki, one nemaju dobre uvjete za ovakve projekte, kazala nam je Monika Roki Radišić, inženjerka prehrambene tehnologije koja je početkom 2013. preuzela vođenje tvrtke za proizvodnju i promet vina, poljoprivrednih proizvoda i ljekovitog bilja Roki`s d.o.o. koju je još 1991. osnovao Niko Roki. Bilo je to jedno od prvih privatnih poduzeća na Visu koje je svoje poslovanje temeljilo na proizvodnji i preradi grožđa i distribuciji vina. Niko Roki je od početka uključio cijelu obitelj u vinogradarstvo i vinarstvo, a kad je došlo do smjene generacija njegova djeca, Oliver i Monika, nastavili su razvijati posao. Monika uz financijsko upravljanje poduzećem, kontrolira izvršavanje radova u vinogradarstvu i podrumu, te koordinira rad ugostiteljstva i dviju vinoteka. Oliver Roki odgovoran je za vođenje ugostiteljstva kao i vođenje podruma dok je Rajko Radišić preuzeo vođenje vinograda i povrtnjaka te održavanje mehanizacije.
U realizaciju ovog projekta krenuli su 2014. godine, kad su obavljeni prvi razgovori s arhitektima i angažirana konzultantica, 2015. prijavili su se za EU sredstva u drugom krugu Vinske omotnice, prošli su, ali kako se u sljedećem natječaju mijenjao pravilnik (i kušaonica ulazi u prihvatljive troškove) odlučili su se za treći krug Vinske omotnice te im je u 2016. godini odobreno 1,15 milijuna kuna za vinski podrum i kušaonicu. Cijela investicija vrijedna je 4,5 milijuna kuna.
- Prije nego što sam se obratila HBOR-u, pokušala sam dobiti kredit poslovne banke, čiji smo klijent, ali nismo toliko financijski potkovani, hipoteka nam nije bila toliko velika da smo mogli dobiti kredit. U HBOR-u su prepoznali važnost projekta kao i važnost ulaganja i povlačenja sredstava iz EU fonda. Radovi su krenuli u siječnju 2017., u studenom je bio tehnički pregled te se čeka rješenje za uporabnu dozvolu i minimalne tehničke uvjete - kaže Monika Roki Radišić. A završetak ovog projekta moći će proslaviti i uz svoj prvi pjenušac s kojim Roki`s tokom prosinca izlazi na tržište. To je ujedno i prvi pjenušac proizveden na otoku Visu.

HST-ec - plasiraju proizvode od SAD-a do Koreje

 

 

Zadarski HSTec, jedna od najuspješnijih damatinskih tvrtki iza koje su dva desetljaća inovativnog izvoza u području visokobrzinske tehnologije i robotske automatike, ove godine slavi svoj 20. rođendan. I ovu poslovnu godinu zaključit će odličnim rezultatima: porast prihoda u 2017. u odnosu na 2016. iznosit će 15 posto, a povećali su i broj zaposlenika, kojih je sada ukupno 83.
Prošla godina za HCTec je bila iznimno važna jer su krenuli u novi, veliki, investicijski ciklus, odnosno izgradnju nove proizvodne hale i pratećih prostora. Ukupna vrijednost investicije iznosila je 14,7 milijuna kuna, a sufinancirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 35 posto. Ostatak je tvrtka financirala vlastitim novcem i kreditom HBOR-a.
- Izgradnja modernog proizvodno-poslovnog prostora i opremanje vrhunskom visokotehnološkom opremom osigurava nam stabilne temelje za daljnji rast i razvoj. Očekuje se povećanje prihoda i izvoza za više od 30% računajući od početka građenja hale (krajem 2015.) pa do kraja 2019 - kazao nam je direktor tvrtke Mladen Šarlija, koji je ove godine na tome mjestu zamijenio dugogodišnjeg direktora Željka Goju.
Ova tvrtka - specijalizirana za razvoj, projektiranje i proizvodnju visokobrzinskih elektromotornih vretena, direktnih pogona i druge visokobrzinske tehnike, te za inženjering, projektiranje i automatizaciju specijalnih obradnih strojeva i sustava - dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad. Prije nekoliko dana još su jednom postali ponosni vlasnici "Zlatne kune" u kategoriji srednjih tvrtki.
Razvili su široku paletu elektromotornih vretena i električnih pogona za direktnu primjenu na obradnim alatnim strojevima i obradnim jedinkama. Njihovi se proizvodi koriste u automobilskoj industriji od SAD-a do Koreje, međutim, automatizacija nije njihova jedina specijalnost. Krenuli su i u potpuno novom smjeru, u robotiku gdje se kontinuirano razvijaju i inoviraju.
- Industrijske robote nudimo za različite aplikacije, poput robotskog posluživanja strojeva, robotskih manipulacija, robotskih obrada pomoću naših visoko brzinskih motornih vretena itd. U HSTEC-u su razvijeni i ispitni vizijski sustavi, odnosno robotizirani sustavi za kontrolu strojnih dijelova i na tom području očekuju niz novih projekata - zaključuje Šarlija.

Naslovnica Biznis