Novosti Biznis

Adris protiv, Franck enigma

Povijesno glasanje nakon kojeg više ništa neće biti isto: danas je 'Dan D' za Agrokor

Adris protiv, Franck enigma

Točno 451 dan nakon aktiviranja Zakona o postupku prinudne uprave u sistemski važnim trgovačkim društvima održat će se sudsko ročište za glasanje o nagodbi vjerovnika u Košarkaškom centru "Dražen Petrović", u srijedu, s početkom u osam sati.

Ukupno 3069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasati na ročištu, od kojih 2785 ima otvorenu tražbinu veću od tisuću kuna, a u Agrokoru očekuju da će biti nazočno tisuću vjerovnika i njihovih opunomoćenika. Ako se ročište ne dovrši 4. srpnja 2018. godine ili se zbog bilo kojeg razloga ne održi tog dana ili bude odgođeno, Trgovački sud odmah je odredio održavanje ročišta ili nastavka ročišta za sljedeći dan – 5. srpnja 2018. godine u isto vrijeme, te zbog istih razloga i eventualno za 6. srpnja 2018. godine u osam sati.

Na ročište su pozvani svi vjerovnici Agrokora, neovisno o tome jesu li im tražbine priznate ili osporene, s tim da ukupan iznos utvrđenih tražbina trenutno iznosi 42.644.966.221 kunu, što, umanjeno za međukompanijske i namirene tražbine, trenutno daje pravo glasa u iznosu od 25.204.670.817 kuna.

Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna. Zbog velikog broja vjerovnika i tražbina, glasanje na ročištu neće se provoditi dizanjem ruke ili prozivanjem, nego preko mobilne aplikacije kreirane za tu svrhu.

Naime, iako se radi o sudskom ročištu, Agrokor kao dužnik u organizaciji ovog ročišta Sudu mora pružiti svu potrebnu podršku, pa je Agrokorova kompanija m-Start razvila posebnu aplikaciju "m2voting".

Postupak glasanja odvijat će se u dvije faze, s tim da se prva faza glasanja odnosi na odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a druga faza odnosi se na glasanje vjerovnika o samoj nagodbi. Prema dosadašnjim informacijama, za odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, prvenstveno imateljima obveznica, bit će potrebna većina od 51 posto glasova prisutnih vjerovnika (odnosno iznosa njihovih tražbina), a za samu nagodbu će biti potrebno 66 posto glasova svih vjerovnika s pravom glasa, odnosno 66 posto vrijednosti svih utvrđenih tražbina s kojima se može glasati.

Prijedlog nagodbe vjerovnika dobio je jednoglasnu suglasnost svih petero predstavnika vjerovnika Agrokora u Privremenom vijeću vjerovnika, a u izvanrednoj upravi Agrokora očekuju da nagodbu prihvati 85 posto vjerovnika.

Kako sada stoje stvari, za nagodbu neće glasati Adris Grupa iz Rovinja, nezadovoljna postotkom naplate svojih potraživanja, a moguće je da svoj glas nagodbi neće dati ni Franck, ali to još nije potvrđeno.

Naslovnica Biznis