Novosti Crna kronika

Vatrogasna tragedija

Nastavak suđenja Draženu Slavici ukazao na apsurdne detalje: zapisnik o očevidu na Kornatu pun je krivih podataka!

Vatrogasna tragedija

Vjerodostojnost zapisnika o očevidu koji je nakon tragedije na Kornatu sastavio istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Igor Ninić, dovedena je u pitanje u četvrtak u nastavku ponovljenog suđenja bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici optuženom za stradavanje 13 mladih vatrogasaca.

Osim što je u tom zapisniku uneseno da su vještačene vatrogasna pumpa, prijenosna pumpa i kanistar za gorivo s mjesta tragedije, a ne, kako se pokazalo, oni iz JVP-a Šibenik, u nastavku suđenja na Županijskom sudu u Zadru moglo se doznati i da je očevid obavljala druga ekipa policajaca od one iz zapisnika.

– Sa mnom nisu bili ti policajci, niti je točno da sam na Kornatu bio 30. kolovoza kako stoji u zapisniku o očevidu. To je krivo napisano. U to vrijeme nisam bio na Kornatu, već dan kasnije – kazao je Ivica Ercegovac, krim-tehničar Policijske uprave šibensko-kninske.

Navode iz istog zapisnika da su u sklopu očevida vještačene pumpe i rezervoar za gorivo sa mjesta nesreće, opovrgnuo je njegov kolega iz Policijske uprave šibensko-kninske Čedo Romanić, posvjedočivši kako su u policiji zapravo vještačeni dostavljeni komparativni predmeti.

- Predmete koji su bili na mjestu stradavanja nisam vidio, pretpostavljam da su završili u Centru za vještačenje. Mi smo vještačili pumpe i rezervoar za gorivu koji su nam dostavljeni iz JVP-a Šibenik. Tvrdilo se, naime, da je iz tih predmeta curilo gorivo i da je to bio uzrok stradavanja. Obavio sam očevid kako bih utvrdio koliko stane goriva u rezervoar i druge podatke. Imali su uredne čepove i sve ostalo. Ne sjećam se jesam li sam radio očevid na pumpama i rezervoaru koji su izuzeti na mjestu stradavanja, a inače stojim kod zapisnika o očevidu - posvjedočio je Romanić.

Krim-tehničar iz iste policije Zoran Mijat nije se mogao sjetiti je li u šibenskoj policiji fotografirao predmete s mjesta događaja ili komparativne predmete dostavljene iz JVP-a Šibenik.

- Fotografirali smo masu predmeta. Dopuštam mogućnost da nismo fotografirali predmete s lica mjesta. Tada su fotografirali svi krim-tehničari, odnosno oni koji su bili slobodni. No, sjećam se da sam kanistar za gorivo vidio uživo. Kanta je bila deformirana. Na njoj više nije bilo boje, a niti gumene brtve na poklopcu zatvarača. Imala je čep, ali samo metalni dio. Stijenke su se bile proširile zbog djelovanja neke sile - opisao je Mijat.

Kako se nadalje pokazalo, mjesto nesreće nije bilo snimljeno niti videokamerom, a kanistar za benzin i pumpe koje su vatrogasci nosili sa sobom, a za koje se sumnjalo da su bili uzrok njihove smrti, ostavljeni su na mjestu nesreće.

- Nakon dizanja mrtvih tijela vatrogasaca više ništa nisam fotografirao već sam pakirao predmete u za to predviđene kutije. Kanistar za benzin i pumpe su ostali tamo jer nitko nije rekao da su to važni predmeti. Oni su izuzeti idući dan - ispričao je Romanić.

Potvrdio je da nije postupljeno u cijelosti po naređenju unatoč tome što je sudac istrage Igor Ninić naložio da se još jednom pregleda šire lice mjesta, te da se sve što pronađe bude snimljeno i izuzeto radi utvrđivanja uzroka stradavanja vatrogasaca.

Krim-tehničar Ivica Ercegovac pojasnio je kako nije fotografirao "baš svaki detalj na mjestu tragedije" jer mu to nitko nije rekao.

Naslovnica Crna kronika