Novosti Crna kronika

moralno, a ne pravno pitanje

Sudac pustio torcidaše na slobodu, nije im dao ni 'zabranu', ali im nije propustio 'očitati bukvicu': hoće li prva kaznena prijava ovakve vrste izazvati lavinu?

moralno, a ne pravno pitanje
Odvjetnici svih privedenih navijača konstruirali su obranu na način da su tvrdili da je ovo više moralno, a ne pravno pitanje te da oni uopće nisu bili svjesni da čine nešto kažnjivo. Da bi počinili kazneno djelo za koje ih se tereti, mora postojati namjera i svijest

Iako je zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Splitu tražila od suca istrage da zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela odredi jednomjesečni istražni zatvor za četvoricu navijača Hajduka, on je to odbio te ih je pustio da se u daljnjem tijeku postupka brane sa slobode.

Dvojica navijača od 24 godine, jedan 28-godišnjak i 30-godišnjak ustvrdili su da su na utakmici Hajduka i Rijeke na Poljudu samo pjevali hajdučke pjesme te da nisu pozivali na nasilje i mržnju, no sudac istrage, kako doznajemo, "očitao im je bukvicu".

Nesnošljivost i prijezir

- Vi ste sramota za svoj klub, za svoj grad, za regiju i za državu. Za svoj klub se navija kako bi on bolje igrao i imao bolje rezultate, a ne da se gadi i vrijeđa druge - odrezao im je iskusni sudac Davor Svalina.

Podsjetimo, četvorka je privedena nakon što ih je policija pregledavanjem snimki nadzornih kamera tijekom utakmice "locirala" kao one koji su na sjevernoj tribini preko megafona u 32. i 87. minuti susreta, a "u cilju izazivanja nesnošljivosti i prijezira prema pripadnicima srpske nacionalnosti, više puta vikali 'ubij, ubij, ubij Srbina'".

Radili su to, po kaznenoj prijavi, gestikulirajući rukama, pozivajući veći broj navijača da im se pridruže u uzvikivanju, što se i dogodilo.

Sudac istrage splitskog Županijskog suda nije im čak odredio niti mjeru opreza (poput zabrane približavanja stadionu Poljud ili zabrane posjećivanja utakmica Hajduka - op.a.). Da malo pojasnimo što to znači, citirat ćemo njegovog kolegu s Vrhovnog suda Damira Kosa, koji je u jednom svom radu iscrpno obrazložio kada se određuje istražni zatvor (odnosno mjere opreza - op.a.).

Napomenimo i da se mjere opreza primjenjuju kada postoje okolnosti zbog kojih je moguće odrediti istražni zatvor, ali se procijeni da se njima može postići ista svrha kao i istražnim zatvorom.

- Zakonodavac za određivanje mjere istražnog zatvora zahtijeva određenu razinu sumnje da je neka osoba počinila kazneno djelo. Temeljna pretpostavka da bi protiv neke osobe uopće mogao biti određen istražni zatvor je postojanje osnovane sumnje da je ta osoba počinila kazneno djelo. Ako izostane utvrđenje postojanja osnovane sumnje da je određena osoba počinila kazneno djelo, a to je temeljna pretpostavka da bi se nekoj osobi oduzela sloboda određivanjem istražnog zatvora, protiv takve osobe istražni zatvor uopće nije moguće odrediti - napisao je sudac Kos.

Odvjetnici svih privedenih navijača konstruirali su obranu na način da su tvrdili da je ovo više moralno, a ne pravno pitanje te da oni uopće nisu bili svjesni da čine nešto kažnjivo. Da bi počinili kazneno djelo za koje ih se tereti, mora postojati namjera i svijest.

- S obzirom na njihove godine, pitanje je jesu li, iako su punoljetni, mogli biti svjesni da je uzvikivanje "Ubij, ubij, ubij Srbina" poticanje na mržnju kad je cjelokupna društvena klima u zadnjih desetak godina takva da se stvari poput ustaških pozdrava i sličnih izljeva mržnje toleriraju i prolaze nekažnjeno. Recite mi na kojoj se to utakmici ne viču i skandiraju ovakve gluposti, a sad su se odjednom sjetili da je to izljev mržnje. Kako to baš sad - kazao nam je jedan od ljudi upućenih u slučaj.

I zaista, kako nam je potvrđeno iz splitske policije, ovo je prva kaznena prijava ovakve vrste protiv navijača nekog kluba na našem području. Zanimljivo je to ako se zna da su ovakvi i slični uzvici uobičajen folklor na tribinama nogometnih stadiona.

A s druge strane, kakva poruka se šalje mladima i zašto bi oni zaista i znali da su ovakvi povici izljevi mržnje kad, primjerice, predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović nakon utakmice reprezentacije s Izraelom u Osijeku, na kojoj se skandiralo "za dom spremni" tvrdi da te uzvike nije uopće čula te da je atmosfera bila veličanstvena.

Službeni pozdrav NDH

Ili kad nekadašnji reprezentativac Josip Šimunić uz podizanje ruke skandira isto na stadionu iako je, kako je to tvrdilo državno odvjetništvo, “bio svjestan da uzvik ‘za dom’ uz odzdrav ‘spremni’, simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske, odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti”.

Reći će netko da se jednom treba početi kažnjavati ovakve stvari. U redu, slažemo se, ali onda očekujemo da se to dosljedno primjenjuje. A ako to tako bude, policija i DORH bit će, nema sumnje, zatrpani kaznenim prijavama. I to protiv svih, bez obzira bili oni navijači ili političari, a ne samo onih s poljudskog sjevera.

Naslovnica Crna kronika