Novosti Crna kronika

dALMATINCI IZA REŠETAKA

Jesu li trojica Šibenčana koji su uhićeni kod Senja uopće mogli izvesti napad u 69 minuta?

dALMATINCI IZA REŠETAKA

Vijest da su u riječki zatvor u srijedu smještena trojica mladića koje je policija uhitila pod sumnjom da su bili dio veće organizirane skupine huligana koja je u noći na nedjelju u blizini mjesta Bunica kod Senja postavila barikade i iz zasjede napala riječke navijače koji su se vraćali iz Splita, kao i kombi s labinskim rukometašima, posebno je odjeknula u Šibeniku.

Naime, iza rešetaka su završila trojica Šibenčana: Luka Mrčela (27), za kojeg se navodi da je profesor, Jerko Pešić (21), Šibenčanin koji sada ima adresu u mjestu Čista Velika (Vodice), a po zanimanju je nautičar sa završenom srednjom pomorskom školom, i Damir Rak (21), student za kojeg se također navodi da je završio srednju pomorsku školu. Dosad nisu osuđivani.

Trojicu je policija u srijedu poslijepodne privela sutkinji istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniji Zorc koja je prihvatila prijedlog tužiteljstva i odredila im istražni zatvor zbog opasnosti da bi ostankom na slobodi mogli utjecati na svjedoke i supočinitelje kaznenog djela koji još nisu otkriveni i ispitani, te ponoviti kazneno djelo.

Određena je i visina jamstva od po 30 tisuća kuna, čijim plaćanjem mogu biti pušteni da se u daljnjem postupku brane sa slobode. Riječko Općinsko državno odvjetništvo trojicu sumnjiči za kazneno djelo izazivanje nereda, uključujući i stavak kojim se tretira kazneno djelo počinjeno iz mržnje, uz uporabu opasnog oruđa i dovođenje u opasnost života i zdravlja ljudi. Kazneni zakon za ovaj delikt predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina.

Neslužbeno se saznaje da su ispričali kako su nakon utakmice u Splitu krenuli u provod prema Rijeci, te da su u jednom trenutku, nešto prije ponoći, naišli na policijski punkt u Senju, došavši iz smjera sjevera, Žute Lokve.

Imaju alibi

Prema njihovim riječima, tamo su im policajci, nakon što su ih legitimirali i identificirali, rekli kako nije uputno da idu dalje, pa su se okrenuli i otišli natrag prema Šibeniku. Tvrde, u biti, da se čak može smatrati da imaju alibi s obzirom na to kada su bili na naplatnoj kućici na Žutoj Lokvi. Uhićeni su u ponedjeljak navečer, dva dana nakon ekscesa.

– Prema dostupnim saznanjima, trojica osumnjičenih ne samo da dosad nisu osuđivana, nego nisu evidentirani ni kao navijači izgrednici i nemaju zabranu dolaska na utakmice – veli Milenko Škrlec, koji se ispočetka, kao ni branitelj drugoosumnjičenog Pešića, odvjetnik Vlado Vladika, nije decidirano izjašnjavao hoće li se žaliti na rješenje o istrazi i istražni zatvor, ili će pokušati ishoditi obranu sa slobode za osumnjičenog uplatom jamčevine, jer to ovisi i o potezima tužiteljstva.

No, u četvrtak nam je kazao da će se i jedna, a vjerojatno i druga strana žaliti – obrana na rješenje o određivanju istražnog zatvora po kaznenoj prijavi, a tužiteljstvo vjerojatno na okolnost što im je uopće određeno jamstvo od 30 tisuća kuna, a time i mogućnost da se brane sa slobode.

- Obrana će nastojati dokazati da naši branjenici objektivno nisu mogli biti prisutni na mjestu događaja. Mi se pozivamo i na podatke HAC-a o izlasku i ponovnom ulasku na naplatne kućice kod Žute Lokve i činjenicu da ih je policija u vremenu koje bi odgovaralo vremenu incidenta zaustavila i locirala u Senju – kazao nam je Škrlec, dodavši kako će konačnu odluku donijeti vijeće Županijskog suda u Rijeci.

Vrlo bitnim bi se moglo pokazati vrijeme kada je zabilježen njihov izlazak i ulazak na naplatnoj kućici na Žutoj Lokvi. Koliko je nama poznato, za BMW je zabilježen izlazak u 23.31 sat u subotu, u Senju je evidentiran u 23.50, a zatim na Žutoj Lokvi 40 minuta nakon ponoći, javio je Novi list.

Policija i tužitelji, po svemu sudeći, smatraju da su u međuvremenu imali dovoljno vremena za sudjelovanje u napadu, dok odvjetnici smatraju da u tih 69 minuta između izlaska i povratka na Žutu Lokvu nisu imali vremena da izvedu i napad kod Bunice.

Inače, po navigaciji u iPhoneu, od Žute Lokve do Bunice trebaju 33 minute, a po Googleovoj navigaciji čak 8 minuta manje.

U nogometnim krugovima najviše pozornosti izazvalo je uhićenje Luke Mrčele (27) iz šibenskog prigradskog naselja Ražine - inače poznatog po najgorljivijim navijačima Hajduka.

Profesor je kineziologije, koji je odradio pripravnički staž u šibenskoj Industrijskoj obrtničkoj školi, po poznatoj formuli stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, za 2400 kuna. Zoran Živković, ravnatelj škole, koji mu je dolazio u nadzor kada je radio kao pomoćnik profesoru tjelesnog, za njega ima samo riječi hvale. "Taj momak je bio pristojan, kulturan, i više nego korektan u radu, tako da ja ne mogu pojmiti da se njega spominje u ovom kontekstu.

Znam i da je nogometni sudac, koji je sudio u mlađim kategorijama, vrlo perspektivan, koliko sam čuo, tako da mene sve ovo čudi. Ja to ne mogu pojmiti" – kazao nam je Živković, dodajući da je Mrčela ostavio tako dobar dojam da ga je angažirao i da kratkotrajno mijenja profesora kada je ovaj uzeo pet dana neplaćenoga godišnjeg odmora.

Propala karijera

O Luki Mrčeli kao nogometnom sucu u šibenskim sudačkim krugovima imaju samo riječi hvale. Trenutačno je sudac 3. HNL, međutim, kandidat je za drugoligaškog suca:

- Mrčela je na listi perspektivnih sudaca, pratio sam ga kao član sudačke komisije na nekoliko utakmica i svojim suđenjem je to i zaslužio. Ako taj poziv shvati ozbiljno, mogao bi daleko dogurati - kazao nam je jedan bivši šibenski nogometni sudac uz želju da ostane anoniman. Našeg sugovornika je začudilo što ga se dovodi u vezu s napadom na pripadnike Armade kod Senja:

- To zaista čudi. Znam ga kao vrlo pristojnog i kulturnog momka, koji je završio DIF. Međutim, ako je to istina i ako mu se bilo što dokaže, može zaboraviti na svoju sudačku karijeru - zaključio je naš sugovornik.


Kulušić: Volio bih vjerovati da to nije istina

Za mišljenje o "slučaju Mrčela" nazvali smo i Šibenčanina Antu Kulušića, dopredsjednika HNS-a i šefa hrvatskih sudaca:

- Ne mogu vjerovati da se to uopće dogodilo. Volio bih da to nije istina i da Luka Mrčela nije sudjelovao u tom incidentu - na prvu nas je dočekao Kulušić.

- Ponavljam, jako mi je žao, Mrčela je mlad, veoma perspektivan sudac.

No, izvjesno je kako je njegova sudačka karijera sada dosta ugrožena?

- Ma, pazite, prerano je o tome govoriti. O njegovoj sudačkoj sudbini moći ćemo govorit tek kad završi istraga. Jasno je da neće moći suditi dok se vodi istraga. To je sve što mogu kazati u ovom trenutku - rekao nam je Kulušić.

 

Naslovnica Crna kronika