Novosti Crna kronika

IMA IH !40

Nezakonito plasiranje više od 280 milijuna kuna: sredinom travnja prvi svjedoci na suđenju za Karlovačku banku

IMA IH !40

Prvi svjedoci na suđenju zbog nezakonitog plasiranja više od 280 milijuna kuna iz Karlovačke banke bit će ispitani sredinom travnja, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu gdje su Marija Šola i ostali optuženici u četvrtak na početku suđenja odbacili krivnju, a Uskok najavio da će svoje sumnje dokazati iskazima čak 140 svjedoka.

U petak je 'izlistana' sva dokumentacija i odlučeno da se s ispitivanjem prvih dviju svjedokinja Marijane Željeznjak i Branke Bakić iz Karlovačke banke krene već na idućem ročištu 18. travnja. Na početku bi se svakog raspravnog dana ispitivalo po dvoje svjedoka, no naknadno će se tempo najvjerojatnije ubrzati s obzirom na veliki broj predloženih imena.

Optužnica u slučaju Karlovačka banka potvrđena je u travnju prošle godine nakon što je obrana tražila izdvajanje dijela dokaza koje su smatrali nezakonitima, navodeći da je Uskok, među ostalim, nezakonito prikupio iskaze zaposlenika Karlovačke banke koji su, po njihovim tvrdnjama, bili obvezni čuvati bankarsku tajnu. No, Vrhovni sud odbio je argumente obrane, koja je ranije najavljivala da će izdvajanje istih dokaza tražiti i na glavnoj raspravi.

Uskokova tužiteljica Danijela Raspović Tomac ustvrdila je na početku suđenja da je prvooptužena Marija Šola, od svibnja 2007. do ožujka 2013. povezala svoje sinove Sandija, Petra i Tomislava "u namjeri da sebi i drugima pribave veliku imovinsku dobit". Pritom su, dodala je, sredstva banke koristili za financiranje svojih osobnih projekata.

Uz poznatu poduzetnicu i stečajnu upraviteljicu više tvrtki te njenih sinova od kojih je najpoznatiji Sandi, bivši predsjednik Uprave Karlovačke banke i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, optužnicom su obuhvaćeni poduzetnik Drago Brekalo, bivša članica uprave Karlovačke banke Marijana Trpčić Reškovac, bivši direktor Sektora kreditno-garantnih poslova Karlovačke banke Josip Kovač, bivši predsjednik uprave Dalekovoda Luka Miličić te poznati neurokirurg Josip Paladino.

Naslovnica Crna kronika