Novosti Crna kronika

ostao blokiran

'Uzmite mi sve, ali mi mercedes ne dirajte...': Vrhovni sud odbacio žalbu poduzetnika s kriminalnim dosjeom optuženog za utaju 15 milijuna kuna poreza

ostao blokiran

Vrhovni sud ovih je dana odbacio žalbu poduzetnika Blaža Petrovića na odluku o blokadi njegove imovine koju je donio sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu u postupku pokrenutome u listopadu prošle godine protiv Petrovića za utaju poreza "tešku" 15 milijuna kuna.

Petroviću i članovima njegove obitelji blokirani su računi u bankama, ali i slobodno raspolaganje novim mercedesom S klase vrijednim najmanje milijun kuna, što se našlo u središtu Petrovićeve žalbe.

Odvjetnici Blaža Petrovića, naime, pokušali su na Vrhovnom sudu dokazati da luksuzna limuzina njihova klijenta nema nikakve veze s imovinom koju je mogao steći eventualnim počinjenjem kaznenog djela. Prema presudi Vrhovnog suda, Petrović je vlasnik mercedesa od lipnja prošle godine, dok je sporni ugovor između Petrovićevih tvrtki kojim je, sumnja se, državni proračun oštećen za 15 milijuna kuna, sklopljen u travnju prošle godine.

Odvjetnik bez komentara

Vrhovni sud stao je uz odluku suca istrage zagrebačkog Županijskog suda u postupku protiv Blaža Petrovića da se, kao privremena mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi nastale počinjenjem kaznenog djela, uz novac na računima okrivljenika i članova njegove obitelji, blokira i mercedes. To znači da vozilo njegov vlasnik može i dalje koristiti, ali ga ne može prodati, prepisati na nekog drugog ili kreditno opteretiti.

Prevagnulo je tumačenje da Državno odvjetništvo, predlažući blokadu imovine okrivljenika, ne mora dovesti u vjerojatnu vezu "zamrznutih" nekretnina ili pokretnina s kaznenim djelom koje se okrivljenom stavlja na teret, već ima pravo osigurati naplatu svega što je u vlasništvu okrivljenika kako bi se nadoknadila šteta državi. Ako, dakle, Petrović bude pravomoćno osuđen za utaju poreza, ostat će i bez mercedesa.

Pokušali smo jučer od Petrovićeva odvjetnika Željka Žganjera dobiti komentar na presudu Vrhovnog suda, no on nam je uskratio izjavu bez obrazloženja.

Prijetnje komunalcu

Blaž Petrović prekjučer je u Splitu pušten iz pritvora nakon što je prijavljen za prijetnje komunalnom redaru u Makarskoj, a svojedobno je bio obuhvaćen velikom optužnicom DORH-a protiv "male zločinačke organizacije", pa oslobođen na dotad najvećem sudskom procesu u Hrvatskoj.

U listopadu prošle godine suočio se s optužnicom Porezne uprave i PNUSKOK-a da je osmislio i organizirao transakcije između tvrtki 'KG-Projekt', 'GP-Brim' i 'Ascommerce' vrijedne 75 milijuna kuna, tako da teret obveze plaćanja PDV-a od 15 milijuna padne na tvrtku 'GP-Brim', koja nije obveznik PDV-a.

No prema optužnici, još uvijek nepravomoćnoj, pripadajuće usluge odradila je tvrtka 'KG-Projekt', koja jest obveznik PDV-a. Petrovića PNUSKOK i Porezna uprava smatraju stvarnim vlasnikom i upraviteljem 'GP-Brima' i 'KG-Projekta', dok 'Ascommerce' nije u njegovu vlasništvu, niti ga Petrović kontrolira.

Naslovnica Crna kronika