Novosti Crna kronika

'samo u hrvatskoj'

Vlasnici ukradenih vozila ostat će bez ijedne kune odštete jer splitski sud nije zakazao raspravu čak 14 godina!

'samo u hrvatskoj'

Dok skupina optužena za krađu 18 automobila čeka apsolutnu zastaru svog slučaja na Županijskom sudu u Splitu, osim činjenice da vjerojatno nikada neće doći do presude u tom postupku po optužnici USKOK-a, gotovo sigurno je i kako nikada neće doći ni do isplate više od milijun kuna vlasnicima.

Među njima je i Vlado Madunić, bivši predsjednik Općinskog suda u Splitu, koji je ostao bez svog mercedesa E-tip 124, a kako je krenulo, ostat će i bez 75.000 kuna naknade štete i pripadajućih kamata. Ostali vlasnici su oštećeni za vrijednosti vozila u iznosima od 30.000 do 110.000 kuna, a ni oni neće doći do novca.

Četvorka koja je ukrala mercedes predsjedniku Općinskog suda mogla bi proći nekažnjeno: evo kako su Hrvati iz Hercegovine u Splitu i okolici 'skupili' 18 automobila i bez traga ih prebacili u BiH

U prvoj presudi, koja je na splitskom sudu objavljena prije 15 godina, četvorica optuženika su proglašena krivima i osuđena na zatvor. Osim toga, određeno je da isplate naknade štete vlasnicima automobila koji su to zatražili u kaznenom postupku, dok je za ostale određeno da se namire u parnicama.

Nakon što je 2004. godine, odlukom Vrhovnog suda, presuda ukinuta, nova glavna rasprava nije se sazivala 14 godina i nastupila je zastara za kaznena djela sudjelovanja u zločinačkoj udruzi. Za kaznena djela teške krađe apsolutna zastara nastupa za četiri godine. Vlado Madunić je bio jedan od onih koji su se namjeravali obeštetiti u parničnom postupku. Podnio je tužbu za naknadu štete protiv četvorice kradljivaca te je predmet delegiran na Općinski sud u Šibenik jer je on bio predsjednik splitskog suda.

Na šibenskom sudu je sazvano jedno ročište te je odlučeno da se postupak prekine dok se ne okonča onaj na Županijskom sudu u Splitu protiv četvorice zbog krađe automobila. Ako bi četvorka u kaznenom postupku bila proglašena krivom pravomoćnom odlukom, jednostavnije bi bilo u parnici odlučiti da moraju platiti odštetu Maduniću. Međutim, kako je kazneni postupak prekinut i stagnira 14 godina u Splitu, tako je ostao zamrznut i postupak za naknadu štete u Šibeniku.

Drugi oštećenik koji je ostao bez automobila snašao se mimo uobičajenih metoda. Jozo K. je, kao zaposlenik tvrtke "Spliting", parkirao njihov mercedes 124 pokraj franjevačkog samostana u Omišu. Vozilo je ukradeno tijekom noći.

– Nakon mjesec dana, pretpostavio sam da bi mercedes mogao biti u BiH i pokušao sam ga pronaći u Hercegovini. Pravi povod je bio taj što ga je moj prijatelj vidio oko 4 sata ujutro u Kamenmostu, u vrijeme kada je ukraden. Nazvao sam više osoba u Hercegovini i kazao im kako mi nije važno tko ga je ukrao, nego da mi se vrati uz naknadu. Dobio sam poziv s anonimnog telefona da dođem preuzeti automobil za 5000 njemačkih maraka u Posušju, na benzinskoj postaji. Našao sam se s visokom mršavom muškom osobom od oko 30 godina, kratke kose, kojoj sam predao novac, a on meni automobil – izjavio je snalažljivi Jozo.

Na listi optuženih u slučaju pokrenutom 2002. godine nalaze se Marinko Petrović (40) i Vjenceslav Sabljo (38), obojica iz Mostara, te Božo Tokić (34) iz Rakitnog i Mate Jakovljević (35) iz Posušja, svi državljani Hrvatske. Petrović i Sabljo terete se da su u ljeto 2002. godine u Posušju dogovorili da organiziraju skupinu kradljivaca automobila te su uključili Tokića i Jakovljevića. Plan je bio da na području Dalmacije kradu vrjednije automobile i odvoze ih na područje Hercegovine, gdje bi ih preuzimao Sabljo. Tijekom srpnja, kolovoza i rujna odlazili su na područje Makarske, Omiša, Splita i Kaštela, gdje su krali automobile marke mercedes, audi i golf. Na taj su način ukrali 18 automobila vrijednih više od milijun kuna.

Rasprava nije ponovno sazvana jer je optuženi Mate Jakovljević u bijegu od početka postupka. Suđenje u odsutnosti nije nikada određeno.

Naslovnica Crna kronika