Novosti Crna kronika

pao je u more?

Tužan kraj potrage: pronađeno tijelo 27-godišnjaka koji je jet-skijem krenuo prema Zrću

pao je u more?

21:55 - Službenici Lučke ispostave Starigrad-Paklenica, nažalost, pronašli su beživotno tijelo nestaloga danas, 10. srpnja u 18.05h u okviru organizirane potrage na poziciji oko 1 nautičke milje sjeverno od uvale Gorička, gdje je ranije danas pronađen napušteni 'JET-ski' nestaloga.

MRCC Rijeka je o pronalasku obavijestila Pomorsku policiju Zadar te Policijsku upravu Ličko-senjsku, nakon čega su je tijelo u 18.50h ukrcano na spasilačku brodicu LI Starigrad-Paklenica te prevezeno u mjest Starigrad-Paklenica i predano u daljnje postupanje policijskim službenicima.

20:12 - Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) pokrenula je u utorak opsežnu pomorsku, kopnenu i zračnu potragu za 27-godišnjakom, čiji je nestanak prijavila obitelj.

Nestali hrvatski državljanin M.K. (1991.) isplovio je u ponedjeljak poslijepodne sa sportsko-rekreacijskim plovilom tipa JET-ski, pogonske snage 171 kW, hrvatske zastave, iz smjera Novog Vinodolskog prema Zrću na otoku Pagu.

Odatle se u ponedjeljak u 20 sati posljednji put telefonski javio prijateljima i članovima obitelji, nakon čega s njim gube svaki kontakt te su jutros i prijavili njegov nestanak, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Njegovo plovilo, s osobnim predmetima, pronađeno je u utorak poslijepodne u uvali Gorička, na istočnoj obali otoka Paga (preko puta Lukova Šugarja). Pretpostavlja se da je pao u more jer nedostaje ključ za paljenje koji voditelji moraju nositi pričvršćen za narukvicu, a plovilo je nastavilo plutati dok se nije nasukalo.

Budući da su na moru vladali vrlo povoljni uvjeti, vremenske neprilike isključene su kao uzrok pomorske nesreće u kojoj bi mogao pasti u more.

Spasilačko-potražna akcija, pokrenuta u utorak ujutro, trajat će do zalaska sunca te će se nastaviti sutra u svitanje u skladu s pripremljenim planom.

Pomorska potraga odvija se u području Podvelebitskog kanala i paškog arhipelaga, gdje je angažirana i kopnena potraga.

Kopnenu potragu, uz službenike zadarske Policijske uprave, vodi i HGSS, čijih se 16 pripadnika s dva psa tragača orijentiralo na područje na kojem je danas pronađeno plovilo.

Riječki MRCC je u koordinaciji s Obalnom stražom danas angažirao i zrakoplov tipa Pilatus.

Akcija se provodi u koordinaciji sa zadarskom Lučkom kapetanijom, Lučkom kapetanijom iz Senja i pripadajućim lučkim ispostavama Starigrad – Paklenica i Novalja te Pomorskom policijom u Senju, ličko-senjskom i zadarskom Policijskom upravom, Obalnom stražom RH, Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS) i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom iz Paga te civilnim jedinicama koje su se pridružile traganju na moru i kopnu.

Naslovnica Crna kronika