Novosti Crna kronika

izgubio prst

Nije kraj posljedica divljanja na Poljudu: vatrogascu kojem je topovski udar eksplodirao u šaci odšteta do 250 tisuća kuna! Evo tko bi mu je morao isplatiti

izgubio prst

Vatrogasac Tomislav Biuk (46) iz Kaštela, koji je kao pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Split zadobio teške tjelesne ozljede u 66. minuti derbija Hajduk - Dinamo dobro se oporavlja.

Izišao je iz bolnice, nalazi se na kućnoj njezi, a ovih dana obišao je čak i svoje kolege iz JVP na njihovom radnom mjestu i družio se s njima. A hoće li vatrogasac koji ima 25 godina vatrogasnog staža tužiti Hajduk zbog toga što mu je bačeni topovski udar sa sjeverne tribine eksplodirao u šaci, i što mu je eksplozija na licu mjesta odnijela kažiprst desne ruke, tema je o kojoj se puno raspravlja ovih dana, ali se javno o njoj ne piše.

Rok za tužbu je tri godine

Zapovjednik Javne postrojbe Split Ivan Kovačević nam kaže: "Naš kolega će se moći normalno vratiti svome poslu vatrogasca kada rehabilitacija završi. Svi mi iz JVP-a Split imamo policu osiguranja za ovakve slučajeve i iz te police će se kolegi isplatiti odšteta od osiguravajućeg društva."

Strava na Poljudu: topovski udar teško ozlijedio vatrogasca! Odletio je metar u zrak, operiran je u KBC-u Split

Odvjetnik Željko Jurić iz Zagreba, čiji se odvjetnički ured baš specijalizirao za odštete, nam kaže da vatrogasac ima mnoga prava koja mu stoje na raspolaganju, a rok da ostvari ta svoja prava teče tri godine od štetnog događaja.

- Na gore navedenoj utakmici zbog ogromne upotrebe pirotehničkih sredstava došlo je do teške tjelesne ozljede službene osobe - vatrogasca koji je bio zadužen za uklanjanje i gašenje pirotehničkih sredstava na utakmici Hajduk – Dinamo. Djelatnici vatrogasne službe bili su pozvani od organizatora utakmice i bili su raspoređeni ispred sjeverne tribine, neposredno ispod navijača Hajduka – Torcide, radi reakcije na upotrebu zapaljivih, dimnih i detonatorskih sprava navijača. Sve to znači da je organizator utakmice očekivao ovakav scenarij.

Djelatni vatrogasac je, kao što se vidi na fotografijama, bio propisno odjeven, u kompletnoj zaštitnoj uniformi, sa šljemom, zaštitnim rukavicama i adekvatnoj obući.

'Pogodilo je čovika!': pogledajte snimke bakljade u kojoj je teško ozlijeđen vatrogasac

Zadatak njega i drugih vatrogasaca je bilo uklanjanje ubačenih pirotehničkih sredstava od strane navijača Torcide na teren u pripremljene kante s vodom.

Vatrogasac nije pogriješio

To je vatrogasac i učinio i ne mislim da je išta krivo postupio jer on u tom trenutku ne može znati o kojoj se bačenoj napravi radi, pogotovo zato što je bila velika dimna kulisa jer je takvih naprava u tom trenutku na tartan doletjelo jako puno.

Prilikom uklanjanja pirotehničkih sredstava došlo je do teške tjelesne ozljede vatrogasca tj. do oštećenja ruke, navodno deformacija ruke, pa čak s gubitkom prsta, a spominje se i gluhoća, odnosno oštećenje sluha. S obzirom na navedene ozljede može se reći da je riječ o odšteti koja može varirati od minimalno 60.000 kuna, pa do 250.000 kuna, zavisno o teškoći i posljedicama ozljede", navodi Jurić.

Naknada štete obuhvaća pretrpljeni strah, pretrpljene tjelesne bolove, naruženje, tuđu pomoć i njegu, i naravno duševne bolove zbog smanjene životne aktivnosti.

Ako je riječ o izuzetno teškim posljedicama zbog kojih osoba neće moći u budućnosti obavljati djelatnost koju je do sada obavljala, te će biti prekvalificirana na poslove na kojima će ostvarivati manju zaradu, dolazi u obzir i doživotna renta s osnova smanjene zarade", govori nam Jurić, koji je zastupao na tisuće ozlijeđenih ljudi na radnom mjestu, u prometnim nesrećama i u ostalim pogibeljnim situacijama.

Jurić kaže da odgovornost za nastalu situaciju snosi organizator priredbe, tj. utakmice prema odredbi iz čl. 1081. ZOO-a, a to je nogometni klub Hajduk.

Hajduk je bakljadu - očekivao

- Naime, nogometni klub Hajduk je bio dužan osigurati utakmicu bez primjene pirotehničkih sredstava, nereda i slično, a prema evidenciji službenih osoba prebrojano je ubačenih u teren 45 bengalki, 17 topovskih udara i masa drugih pirotehničkih sredstava.

Vidljivo je da na međunarodnim utakmicama, kao i na utakmicama nacionalnih prvenstava u svijetu, nigdje na stadionu nisu prisutni na terenu vatrogasci, odnosno pripadnici službe za gašenje požara.

To znači da je organizator utakmice u potpunosti siguran da njegovi navijači neće napraviti nered, što očigledno nije bio slučaj s Hajdukom, pa su zato i pozvani vatrogasci.

Činjenica što su na utakmicu pozvane vatrogasne službe i što su locirane na području neposredno ispred sjeverne tribine nedvojbeno upućuje na činjenicu da se unaprijed znalo da će navijači u teren ubaciti pirotehnička sredstva, a što opet upućuje na činjenicu da je na stadion dozvoljen unos pirotehničkih sredstava, jer da je organizacija utakmice izvedena kako treba, normalnom, redovitom i uobičajenom kontrolom na stadion je nemoguće unijeti pirotehnička sredstva, a pogotovo ne tu količinu.

S obzirom na to da je vatrogasac stradao na radu, za vrijeme obavljanja radnih zadataka, ima pravo odštetu ostvariti od vatrogasne postrojbe, tj. ustanove u kojoj je zaposlen, a ista, kada isplati štetu, se ima pravo regresirati od organizatora priredbe, tj. nogometnog kluba Hajduk", jasan je Jurić.

Ovo je ozbiljna ozljeda

Gubitak kažiprsta desne ruke je teška tjelesna ozljeda i ona itekako smanjuje radnu sposobnost.

Ozlijeđeni vatrogasac se oporavlja od ozljede, u posjet mu je došla i delegacija Hajduka, ali je zaustavljena na ulazu

- Kažiprst je drugi po važnosti prst na ruci iza palca i njegov gubitak ili teško oštećenje uistinu smanjuje radne sposobnosti čovjeka, pogotovo na manualnim poslovima - ističe zagrebački odvjetnik, koji kaže da cijela priča pada u vodu ako stradali vatrogasac ne želi nikoga tužiti za pretrpljene teške tjelesne ozljede, te zaključuje:

- Iskreno, ja sam se u svojoj praksi vrlo rijetko susreo sa situacijom da netko ne traži odštetu za nagrđeni tjelesni izgled i smanjenu radnu sposobnost. U tim slučajevima tužbu podnose čak i otac i sin, supružnici, bliski rođaci. Kada se strada nema sentimenta prema nikome. Jedino ako stradali vatrogasac nije neka teška iznimka i ako toliko ne voli svoj klub, na čijoj je utakmici zahvaljujući nebrizi organizatora teško stradao.

 

 

Naslovnica Crna kronika