Novosti Crna kronika

proces zadarskom moćniku

Konačno se pojavio na sudu: Reno Sinovčić bez dokaza za optužbe protiv Novoselovića

proces zadarskom moćniku
Reno Sinovčić je iskoristio Gradsko vijeće za lansiranje teških optužbi

Bivši vlasnik medijske kuće Vox i glavni optuženik afere "Ribar" Reno Sinovčić u četvrtak se, nakon što više puta nije došao na ročišta, konačno pojavio na Općinskom sudu u Zadru, gdje mu se sudi u privatnom postupku koji je protiv njega pokrenuo bivši načelnik zadarske Krim-policije i SDP-ov gradski vijećnik Antun Novoselović.

Novoselović je podignuo privatnu tužbu protiv Sinovčića zbog nanošenja teških kleveta i uvreda koje je iznio na Gradskom vijeću, a koje su nekoliko mjeseci plijenile medijsku pažnju, sve dok nije utvrđeno da nije počinio nikakvo kazneno djelo.

– Reno i njegovi novinari napadali su me još od 2008. godine. Svi su ti napadi bili teški, ali ni jedan kao ovaj. Na prijašnjem Gradskom vijeću zahtijevao sam informacije o preoblikovanju NK Zadar, a na tom sam vijeću postavio dva pitanja, nakon čega je Reno izišao na govornicu i punih osam minuta držao govor – kazao je Antun Novoselović u četvrtak na sudu, dodajući kako se jako dobro sjeća da je Reno svoj govor započeo riječima: "Zakleo sam se na grobu oca, držim to u sebi, ali ovo doista moram reći."

Sinovčić je tada, prema sadržaju privatne tužbe, koristeći svojstvo "vijećnika" Grada Zadra, javno s govornice za vrijeme javne sjednice za koju je znao da se medijski javno prati, izvan dnevnog reda, a u cilju grubog vrijeđanja i klevetanja Antuna Novoselovića, znajući da iznosi neistine koje će štetiti njegovoj časti i ugledu i postupajući u toj namjeri, za njega rekao:

"U ovom Gradskom vijeću sjede ljudi koji se predstavljaju kao moralna vertikala i koji mene i gradonačelnika prozivaju za kriminal. Antun Novoselović me proziva i šalje mi policiju, a on je prije šest godina silovao samohranu majku, koja je pred njim bježala i skupljala krvavu robu. On je kriminalac najgore vrste, sramota je da takav čovjek sjedi u Gradskom vijeću."

Te su neistine i uvrede, prema sadržaju optužnice, objavili gotovo svi hrvatski mediji.

Reno je na suđenju održanom u četvrtak kazao kako se sve to zbilo u stanu iznad jednog od zadarskih kafića.

– Odmah moram reći kako ništa od Renovih navoda nije istinito i sve je izmišljeno. Čak nisam ni znao gdje je taj kafić na Stanovima. Bio sam u tom kafiću jednom na očevidu jer je tamo bila bačena bomba, te sam možda dva, tri puta popio kavu i to je sve. Protiv mene i moje obitelji Reno je govorio svašta, ali ovo nisam očekivao. Sve dokaze koje ima davno je mogao priložiti na sudu, policiji ili Državnom odvjetništvu. Na vijeću sam zahtijevao da mi kaže ime osobe, na što je on govorio: "Znaš ti ko je!" Po meni je to dno dna i pljuvačka politika – kazao je Novoselović sucu Anti Bačiću, koji je potom dopustio Sinovčiću da ispita Novoselovića.

Prethodno je Reno od suca zatražio da ovaj slučaj riješe na poligrafskom ispitivanju, što mu je Bačić odbio jer poligrafski test nije dokaz u kaznenom postupku.

– Ja bih tijekom postupka za svjedoka predložio osobu koja je bila napadnuta, ali nisam sigurna da će ona to htjeti jer živi u strahu. Razgovarat ću s njom pa ću vidjeti hoće li pristati. Postoji šest osoba koje znaju za ovaj slučaj, ali ne bih o imenima – kazao je Sinovčić.

Reno, naime, nije imao odvjetnika te je započeo sam ispitivati Novoselovića. Njegova pitanja upućena Novoseloviću glasila su: "Jeste li bili načelnik policije? Jesu li vaši službenici privodili osumnjičenike a da nisu imali službene dokaze? Jesu li osumnjičene, za koje nisu imali materijalne dokaze, tražili da idu na poligraf? Jesu li vam na ispitivanju u policiji ponudili da idete na poligraf?" no prilikom ispitivanja Novoselovića sudac Bačić je više puta upozorio Renu da postavi konkretna pitanja, upozoravajući ga kako "nije u američkim filmovima".

Novoselović je odgovorio kako su on i njegovi djelatnici radili sve u skladu sa ZKP-om, te da mu prilikom ispitivanja u policiji nitko nije ponudio mogućnost poligrafa niti se on sam ponudio za takvu vrstu ispitivanja.

Iduća rasprava u ovom postupku zakazana je za 8. prosinca, a sudac je Reni napomenuo da bi, ako uskoro dostavi imena svjedoka, oni mogli biti pozvani već na sljedeću raspravu.

Također, do iduće će rasprave biti izvršen uvid u spis Županijskog državnog odvjetništva u kojem su se ispitivale okolnosti je li došlo do kaznenog djela silovanja za koje Sinovčić tereti Novoselovića.

Naslovnica Crna kronika