Novosti Crna kronika

teške droge

Debeli dosje 40-godišnjeg Splićanina, uhićenog zbog dilanja heroina: tek je izašao iz zatvora zbog prodaje kokaina baletanu iz Švedske koji je od droge i preminuo, osuđivan je već 11 puta...

teške droge

Pritvorskom nadzorniku doveden je u četvrtak zbog dilanja heroina Davorin B.(40) zvani Dado iz Splita, konobar koji se bavi izradom tetovaža na crno. Uhitili su ga u inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske nakon primopredaje droge te su pretragom stana koji koristi našli još 3,7 grama heroina, digitalnu vagu i novac.

Splitska policija privela 40-godišnjaka koji je prodavao heroin

Nakon ispitivanja na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu odlučit će se o istražnom zatvoru. Pri tom će Davorina B. više od količine nađene droge koštatati njegov dosje sa 11 presuda do sada te činjenica da je uhićen niti četiri mjeseca po isteku zatvorske kazne od godine i jedan mjesec zatvora za prodaju kokaina baletanu Youssefu Ishaku (32), državljaninu Švedske, koji je dan kasnije preminuo od koktela droga.

U kolovozu 2017. godine Youssef Ishaku je u večernjim satima kupio 0,7 grama kokaina od Davorina B. za 1000 kuna. Sutradan je nađen mrtav u svom podstanarskom stanu u Solinu od over dosea nakon ubrizgavanja smjese više droga u venu. Služba kriminaliteta droga ubrzo je prijavila Davorina B. koji je lančanom nabavom droge zarađivao na razlici u cijeni te je tako prodao kokain i baletanu. Provedena je istraga i podignuta optužnica prema kojoj se Davorin B. teretio da je prodajom droge prouzročio smrt Youssefu Ishakua. Za navedeno kazneno djelo zapriječeno je najmanje pet godina zatvora. Odmah po uhićenju u rujnu 2017. godine Davorin B. je završio u istražnom zatvoru te su ga na glavnu raspravi na Općinski sud u Splitu dovodili iz Zatavora na Bilicama. Tijekom suđenja nije priznavao prodaju kokaina.

- Ja sam zaista imao kokain koji smo Youssefu i ja trebali podijeliti. On je inzistirao na vaganju, uzeo je drogu i otišao te ga više nisam vidio. Od prihoda imam socijalnu pomoć, prije sam radio kao konobar, a osim toga sam i izrađivao tetovaže na crno. Rad za opće dobro sam odrađivao u Centru za probaciju kada se ovo dogodilo. Meni je najveća kazna što je Youssefu umro - izjavio je u svojoj obrani Davorin B. koji je ovisnik na supstitucijskoj terapiji Suboxenom zadnjih pet godina.

Problem tužiteljstva tijekom dokazivanja krivnje za smrt baletana je bio toksikološki nalaz s obdukcije. Prema nalazu, u krvi i urinu Youssefu Ishakua nađeni su metaboliti kokaina, zatim heroinske smjese i lijeka Diazepama koji spada u skupinu hipnotika. Osim toga u stanu je nađen ostatak od 0,3 grama smjese s udjelom kokaina od nešto manje od 50 posto, zatim heroin i marihuana. Obdukcije je utvrdila kako je do zatajenja srca došlo usljed koktela droga. Kako smrt baletana nije dovedena u korelaciju isključivo s kokainom, već je bila posljedica konzumacije više droga, u konačnici je Davorin B. osuđen samo za prodaju droge. Iako je dobio neuobičajeno visoku kaznu za tu količinu kokaina, čime se kompenziralo odustajanje od težeg kaznenog djela i krivnje za smrt, Davorin B. je bio na dobitku izbjegavši minimalnu kaznu od pet godina zatvora.

Osuđen je na 13 mjeseci zatvora u ožujku prošle godine te mu je uračunato i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem je trebao ostati do kraja kazne tj. do polovice listopada prošle godine. Tijekom suđenja je isplivala i zanimljiva činjenica kako je Davorin B. prodao kokain Youssefu Ishakuu tijekom perioda u kojem je odsluživao rad za opće dobro na koji je bio osuđen umjesto kazne od 11 mjeseci zatvora zbog uništenja i oštećenja zaštitinih aparata na radu što je dobio na splitskom sudu u travnju 2016. godine. To mu je, inače, bila deseta presuda o dosjeu, a u međuvremenu je postao i ovisnik o heroinu.

Prvu presudu skupio je 2000. godine na sudu u Dubrovniku kada je za tešku krađu dobio uvjetnu kaznu od godine dana uz rok kušnje od dvije godine. Nakon imovinskih kaznenih djela, četiri godine kasnije uslijedila je na splitskom sudu uvjetna presuda zatvora od tri mjeseca uz rok kušnje godinu dana za posjedovanje droge. Iste godine za isto kazneno djelo osuđen je i na Općinskom sudu u Zagrebu također na uvjetnu kaznu. Slijede zatim još tri presude splitskog suda, zatim tri Zagrebačkog i jedna iz Karlovca, uglavnom zbog krađa i teških krađa, od toga dvije bezuvjetni zatvor te preostalih pet uvjetne kazne. Nakon njih slijedi ona iz 2016. sa splitskog suda te je tijekom rada za opće dobro koji je tada dobio prodao kokain sada pokojnom Youssefu Ishaku. Ovaj tjedan ponovno je dobio novu prijavu za zlouporabu droge, ovaj put heroina.

 

Naslovnica Crna kronika