Novosti Hrvatska

DEŽELA SE NEĆE SUPROTSTAVITI ZAHTJEVU SAD-a O ČLANSTVU RH U NATO-u

Amerikanci razbijaju slovensku "barikadu" za NATO

DEŽELA SE NEĆE SUPROTSTAVITI ZAHTJEVU SAD-a O ČLANSTVU RH U NATO-u

Iako je vladajuća stranka slovenskog premijera Boruta Pahora krajem prošle godine dala naslutiti da će se i hrvatsko pristupanje NATO-u dovesti u vezu s graničnim sporom dviju država, većina slovenskih medija i analitičara ipak procjenjuje da se to neće dogoditi.

Konkretan odgovor na to pitanje znat će se u četvrtak, 22. siječnja, kada vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta bude raspravljao o ratifikaciji protokola o ulasku Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako Slovenci priznaju da postoji tvrdi američki pritisak na Ljubljanu u vezi s hrvatskim ulaskom u NATO. Slijedom tog pritiska, i premijer Pahor je promijenio retoriku najavivši kako će priču o EU-u odvojiti od NATO-a, čime je htio pokazati da nema zle krvi u slovenskom stavu.

Amerikanci, ističe Gjenero, inzistiraju na paketu Hrvatska-Albanija, a za Sloveniju je ovo prva ratifikacija koja se odnosi na širenje NATO-a. Ostaje pitanje hoće li Slovenci ratificirati hrvatski ulazak u NATO dvotrećinskom ili običnom većinom.

Ako se odluče na dvotrećinsku većinu, tu bi, dodaje Gjenero, moglo biti nekih iznenađenja.

Š. S.

Sanader: Očekujem zeleno svjetlo

Proces pristupanja Hrvatske NATO-u teče nesmetano, zaključeno je na zasjedanju Državnog odbora. Premijer Ivo Sanader izrazio je uvjerenje da će i Slovenija ratificirati protokol o Hrvatskoj.

V. Ma. / EPEHA

Žbogar: Pravo vrijeme da se ratificira pristupni protokol Hrvatske za NATO

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u srijedu kako očekuje da će parlamentarni odbor za vanjsku politiku u četvrtak potvrditi hrvatski pristupni protokol za priključenje NATO-u i da će ga parlament ratificirati na plenarnom zasjedanju koje počinje u ponedjeljak.

"Mislim da je sada pravi trenutak za ratifikaciju iako će rasprava na odboru sigurno biti zanimljiva, te da će vanjskopolitički odbor preporučiti parlamentu da se pristupni protokol ratificira", rekao je Žbogar u razgovoru za večernju emisiju "Odmevi" Slovenske televizije.

Žbogar je kao neopravdane naveo zahtjeve nekih manjih stranaka da se ratifikacija odgodi, rekavši da su neopravdana njihova mišljenja kako hrvatski dokumenti poslani u NATO "prejudiciraju" granicu onako kako to Slovenija tvrdi za dokumente poslane u Bruxelles tijekom hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Komentirajući zemljovid slovenske agencije za okoliš u kojemu su kao slovenski teritorij prikazani zaseoci južno od rijeke Dragonje, te cijeli Piranski zaljev i "koridor" prema otvorenom moru, Žbogar je rekao da se očito radi o dokumentu koji nije standardan jer Slovenija obično u sličnim dokumentima ne ucrtava granicu na moru jer ona još nije određena, dok za granicu na kopnu navodi da je provizorna dok se ne postigne sporazum o granici.

U vezi današnjeg poziva vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta vladama Slovenije i Hrvatske da u graničnom prijeporu iskoriste usluge Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Den Haagu, kako su se prije godinu i pol dogovorili premijeri Ivo Sanader i Janez Janša, Žbogar je rekao da će Europaki parlament o tome još raspravljati pred glasovanje o izvješću o napretku Hrvatske koje se na plenarnoj sjednici EP-a očekuje kroz koji mjesec i da se stanje još može promijeniti u pogledu načina rješenja graničnog spora dviju zemalja.

Pri tom je Žbogar spomenuo moguće rezultate posredovanja Europske komisije koju sugerira posjet Ljubljani europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna. Dodao je da premijer Borut Pahor ostaje otvoren i za bilateralni susret s hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom kako bi se zaplet oko granice i blokade riješio.

"Poziv na bilateralni sastanak koji je premijer Pahor premijeru Sanaderu uputio prije mjesec dana i dalje je na stolu i otvoren. Takav bi susret bio koristan", rekao je Žbogar.

Žbogar je pojasnio da je slovenska strana sklonija dogovornom rješenju o granici nego arbitraži i da treba pričekati kakve će opcije dvjema vladama dati međudržavno povjerenstvo za pripremu arbitraže koje će se sastati u Sloveniji 29. ovog mjeseca.

Slovenska je vlada od slovenskog dijela mješovitog povjerenstva zatražila da odmah nakon sastanka vladi podnese izvješće o rezultatima, kako bi se znalo kako dalje u rješenju graničnog spora.

Na pitanje da li je za Sloveniju još uvijek relevantan tzv. parafirani sporazum o granici Drnovšek-Račan, Žbogar je rekao da jest.

"Sasvim sigurno. Taj sporazum je bio zadnje što su dvije države oko graničnog rješenja bile sposobne postići", rekao je Žbogar, dodavši da ne isključuje da bi i rješenja iz spomenutog sporazuma mogla biti uključena u parlamentarnu deklaraciju o odnosima s Hrvatskom koju u tezama za parlament priprema njegovo ministarstvo.

(H)

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last