Novosti Hrvatska

spuštanje rampe

Nadzornici Apisa stopirali nagrade bivšim menadžerima: Bonus ne damo, neka nas tuže

spuštanje rampe

Čak 1,33 milijuna kuna uskraćene menadžerske nagrade za rad u Upravi državnog Apis IT-a prijavili su Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa SDP-ovci Hrvoje Somun i Denis Hrestak odlazeći s tih funkcija u ožujku prošle godine. Lovro Mateš, treći član iz te bivše upravljačke ekipe u Apisu, informatičkoj tvrtki koja radi gotovo isključivo za javni sektor pa su nagrade za šefove prvorazredna afera, nije prijavio nikakav uskraćeni novac, ali prema pisanju tiska, također ima potraživanja po istoj osnovi veća od 500 tisuća kuna.

Dok nam u Upravi Apisa jučer nisu bili u mogućnosti pružiti podatke o nagradama trojici bivših menadžera jer je, kako kažu, to poslovna tajna, članica Nadzornog odbora Apisa Jelena Pavičić Vukičević otkriva da je Somunu i Hrestaku dio nagrade već isplaćen.

Prije moje ere

– Koliko mi je poznato, nagrade Somunu i Hrestaku za 2013. su isplaćene, ali dalje kao Nadzorni odbor nismo dopustili jer je Vlada 2014. donijela uredbu kojom je ukinula takve i slične beneficije, ograničivši zbog mjera štednje i menadžerske plaće u javnom sektoru. Budući da sam članica NO-a postala krajem 2013., a ugovori sa Somunom, Hrestakom i Matešom potpisani su godinu prije, ne znam zašto su nagrade dogovorene i odobrene – navodi nam Jelena Pavičić Vukičević.

Kada je, kaže naša sugovornica, pitanje nagrada Upravi Apisa za 2014. došlo na dnevni red nadzornika, odlučeno je da se postupi po Vladinoj uredbi. Tako je učinjeno i godinu dana poslije.

– Budući da otprije poznajem Somuna, Hrestaka i Mateša, rekla sam im da te nagrade neće proći zbog Vladine uredbe. Ako je točna informacija da su Hrestak i Mateš tužili Apis, da na sudu traže te nagrade, moj je odgovor da bih opet glasala protiv isplate tih nagrada. Neka tuže – zaključila je Pavičić Vukičević, koja u NO-u Apisa zastupa, kao potpredsjednica Gradske skupštine iz redova Stranke Milana Bandića, Grad Zagreb.

Vlada i Zagreb suvlasnici su Apisa, ali jači je utjecaj Banskih dvora, koji su postavili šeficu Nadzornog odbora Slavicu Pezer Blečić, trenutno na funkciji predstojnice Financijskog inspektorata. Kada smo se obratili uredu predstojnice Pezer Blečić, koja i sada vodi nadzornike Apisa, s pitanjem na temelju kojih su propisa i kriterija Somunu, Hrestaku i Matešu unesene nagrade u njihove ugovore, upućeni smo na Ministarstvo financija, što smo i poslušali.

Zavidna imovina

- Pitanja koja se odnose na konkretne odredbe ugovora o međusobnim obvezama i pravima bivše uprave i društva Apis IT predstavljaju poslovnu tajnu, te se u tom dijelu ne može udovoljiti zamolbi - poručilo nam je Ministarstvo financija.

Nije teško proniknuti koji je bio interes Somuna, Hrestaka i Mateša da ugovore menadžerske nagrade, ali ostaje misterij zašto im je to odobreno. Može se pretpostaviti da su zajamčili uspješne poslove rezultate, no nejasno je prema kojoj računici, budući da je Apis, primjerice, u 2015. imao milijun i pol eura dobiti, ili 32 posto manju dobit nego u 2014. godini.

Kao predsjednik Uprave, Somun je imao 18.327 kuna neto plaću, Hrestak kao član Uprave 17.132 kune, a Mateš, iako na istoj poziciji kao i Hrestak, 15.717 kuna neto. No, nije to jedina razlika između trojice menadžera. Somun i Hrestak mogu se podičiti zavidnom imovinom, koja se samo u nekretninama u njihovu vlasništvu kreće u vrijednosti od više od tri milijuna kuna za svakog. Mateš ima samo automobil niže klase i nešto štednje.

SDP kadrovira

Prije angažmana u Apisu, osim političkog rada u zagrebačkom SDP-u, sva trojica imala su posao. Hrestak je 18 godina radio u Zagrebačkoj banci, Somun je u Apis došao iz tvrtke Verax savjetovanje, a Mateš je radio u Zagrebačkom holdingu.

Dok su Hrestak i Somun diplomirani inženjeri elektrotehnike, Mateš je grafički inženjer. Koncentracija zagrebačkih SDP-ovaca i članova njihovih obitelji u Apisu i Zagrebačkom holdingu i inače je, bez ovih primjera, jedan od fenomena lokalne političke scene.

Naslovnica Hrvatska