Novosti Hrvatska

MOSTOVA HOBOTNICA

Slobodna ekskluzivno donosi iskaze radnica koji demantiraju Mostovce: pročitajte kako kum Bože Petrova 'drma' Hrvatskim vodama iako tamo nije zaposlen

MOSTOVA HOBOTNICA

"Mišljenje je spremno, međutim, kontaktirao ga je Mario Bukmir i tražio od njega da zaustavi predmet jer se radi o političkom obračunu i da ništa po predmetu ne poduzima dok se direktor VGO-a ne vrati s godišnjeg odmora."

Ovo je dio iskaza radnica Hrvatskih voda koje su dale Radničkom vijeću ove tvrtke, a u kojima su navele kojim su sve pritiscima bile izložene po pitanju izrade mišljenja o potrebi ponovnih ispitivanja podzemnih voda za projekt gradnje centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Njihovi iskazi potvrđuju da zaista Hrvatskim vodama iz sjene upravlja Mario Bukmir, kum Bože Petrova i nesuđeni zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, čije je zaposlenje u "Vodama" propalo zbog burne reakcije javnosti.

Do saslušanja pred Radničkim vijećem došlo je zato što su djelatnice Hrvatskih voda, koje su odbile potpisati naknadno izmijenjeno stručno mišljenje o tome da nema potrebe za novim trasiranjima podzemnih voda na području Lećevice, smijenjene i razmještene na slabije plaćena radna mjesta.

Njihovi iskazi dani Radničkom vijeću ove javne tvrtke, osim što pokazuju da uloga Marija Bukmira nije bila nimalo sporedna te da on zaista nastupa kao direktor u tvrtki u kojoj nije zaposlen, pokazuju i da ga u tome podržava formalni direktor Tihomir Galić te da svime rukovodi ministar Slaven Dobrović.

Galić je prethodno vodio izgradnju nasipa za obranu od poplava u Metkoviću, dok mu je sa strane grada Metkovića partner bio upravo Mario Bukmir.

Kako se dakle stvarno upravlja Hrvatskim vodama?

Zahtjev iz Ministarstva zaštite okoliša stigao je 23. prosinca 2016. godine, a već drugog dana sljedeće godine voditeljice u Hrvatskim vodama naziva Vesna Trbojević, načelnica Sektora zaštite voda u Upravi vodnog gospodarstva, tražeći informaciju o tome zašto predmet nije riješen. Kako je voditeljica službe o kojoj je riječ bila na godišnjem odmoru, naziva je kolega koji je mijenja, te joj kaže, prema iskazu te rukovoditeljice, kako je "mišljenje spremno, međutim, kontaktirao ga je Mario Bukmir i tražio od njega da zaustavi predmet jer se radi o političkom obračunu i da ništa po predmetu ne poduzima dok se direktor VGO-a ne vrati s godišnjeg odmora".

U pripremljenom mišljenju, naime, pisalo je kako nova istraživanja nisu potrebna, uz navođenje opsežnih argumenata i prethodnih istraživanja kojima je takav zaključak donesen.

"O istom pozivu kolega je obavijestio i kolegice iz Službe zaštite voda, kao i voditelja Službe zaštite od štetnog djelovanja voda", stoji dalje u iskazima.

Kada je saznala za pritiske na kolegu, rukovoditeljica je prebacila predmet drugoj djelatnici službe, a na to je kolega koji je bio izložen pritisku "nadređene dodatno izvijestio da je detaljno o predmetu izvijestio Marija Bukmira koji je informaciju tražio za potrebe ministra Slavena Dobrovića". Mail s nacrtom mišljenja u kojemu stoji kako nema potrebe za dodatnim istraživanjima uputio je Bukmiru, na znanje Tihomiru Galiću i voditelju Službe zaštite od štetnog djelovanja voda.

Pritiske na djelatnike je Tihomir Galić prokomentirao riječima "ovo je politički obračun u koji se Hrvatske vode neće miješati" te "odluku o tome da li je za zahvat (izgradnja centra za gospodarenje otpadom, op.a.) potrebno provesti procjenu utjecaja na okoliš prepustimo Upravi vodnoga gospodarstva".

Na sljedećem sastanku s jednom od voditeljica, 23. siječnja, Tihomir Galić je još direktniji: "Rekao je da su ga zvali te da ima izričitu naredbu od ministra Dobrovića da se u očitovanju traži dopuna da se provede dodatno trasiranje za vrijeme velikih voda."
Voditeljica je ostala zatečena jer je smatrala da je postupak završen, no pritisci se nastavljaju, da bi na koncu voditeljice na ruke dobile izmijenjeni dokument. Kako u dokumentu koji im je Galić poslao nije stajalo što s njim napraviti, nadređena djelatnica zatražila ga je izričito da na dokument stavi svoj potpis, odnosno da im potvrdi da moraju postupiti po njegovu nalogu.
Kako je kazala Radničkom vijeću, Galić joj je odgovorio pitanjem: "Tko je tu lud" i uz bijesnu tiradu upitao: "Zašto vam se ne sviđa ministar Dobrović, zamjenik Dobrovića i pomoćnica ministra?"

Na koncu je Galić ipak morao staviti svoj potpis na sporni dokument, a protiv zaposlenica su krenule sankcije.

Pozadina pak cijele priče je u očitom pokušaju ministra Dobrovića da na svaki način zaustavi gradnju CGO Lećevica. Događalo se to baš u vrijeme kada je Ministarstvo, odnosno Fond za zaštitu okoliša, Gradu Splitu uputilo zahtjev da se izmijeni projekt sanacije Karepovca kako bi se na tom prostoru sagradilo i postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, kakvo je zapravo planirano u Lećevici. Stvar je u tome da je ministar Dobrović imao na umu baš konkretno postrojenje – ono tvrtke "Tehnix" pa je tako gradonačelniku Ivi Baldasaru na sastanku o toj temu uručio projekt te tvrtke za obradu otpada na Karepovcu.


REKONSTRUKCIJA PRITISAKA
1. Zahtjev za novo ispitivanje na prostoru Lećevice došlo je od ministra Slavena Dobrovića, a nakon što su se stručne službe Hrvatskih voda u Splitu suprotstavile zahtjevu, dolazi do intervencije Marija Bukmira.
2. Bukmir naziva djelatnika Hrvatskih voda i nalaže mu da zaustavi rad na predmetu dok se direktor ne vrati s godišnjeg odmora, a potom se Bukmiru šalje mail s nacrtom dokumenta koji se onda tim stručnim službama vraća izmijenjen i dopunjen na način da je dopisano kako je potrebno provesti nova istraživanja.
3. Direktor Hrvatskih voda u Splitu pojašnjava kako je riječ o 'političkoj igri' te da postupaju po nalogu ministra Dobrovića.


Stručne službe bile su u pravu
Dodatna trasiranja provedena su prije tjedan dana i boja se još nije pojavila ni na jednom od promatranih izvorišta. Dokaz je to da su stručne službe bile u pravu jer je gradnja centra moguća, uz projektiranu zaštitu okoliša, čim se boja nije pojavila 24 sata nakon ubrizgavanja u podzemlje.

 

Naslovnica Hrvatska