Novosti Hrvatska

iznijeli zahtjeve

Hrvatski studiji blokirani, stigla i policija: 'Nisu nas čuli šest mjeseci, e pa sad će nas čuti!'

iznijeli zahtjeve

Ostavka uprave Hrvatskih studija i poništenje odluke o nultoj upisnoj kvoti za studij filozofije – zahtjevi su studenata Hrvatskih studija koji su danas započeli blokadu nastave.
 
- Naša akcija je nenasilna, jedino što ćemo raditi jest buka, poručili su studenti na svom prvom Studentskom saboru. Uz rekvizite (bubnjeve, zviždaljke i pjesmu) dvjestotinajak studenata zaustavilo je nastavu u više predavaonica Hrvatskih studija u kampusu Borongaja. Studente je podržao dio profesora s gotovo svih odsjeka, piše Jutarnji list.
 
- Slali smo pisma rektoru, Senatu i predsjednici države, prosvjedovali smo prektoratom i nismo dobili odgovor niti na jedno postavljeno pitanje. Blokada nastave je jedino što nam preostaje. Tražimo da se provodi zakon i statut koje uporno krši uprava Hrvatskih studija i Rektorat Sveučilišta – poručili su studenti. Krivce za stanje na Hrvatskim studijima vide u pročelniku studija Mariu Grčeviću, rektoru Damiru Borasu i prorektoru Anti Čoviću.
 
Studenti su, objašnjavaju, revoltirani odlukom Senata o ukidanju upisnih kvota za studij filozofije. Njoj je prethodio zaključak Znanstveno-nastavnog  vijeća Hrvatskih studija da se kvota za preddiplomski studij filozofije prepolavlja na 15 mjesta. Studentima je nejasno zašto Senat nije poštovao zaključak ZNV-a i zašto je njihov pročelnik Grčević odigrao protiv Hrvatskih studija.
 
-  Nisu nas čuli šest mjeseci, e pa sad će nas čuti – poručuju studenti uz najavu svakodnevne blokade nastave do ispunjenja zahtjeva.
 
Profesor sociologije Renato Matić ističe da Hrvatski studiji u zadnjih godinu dana zbog odluka Rektorata doživljavaju svoje najgore trenutke.

- Čelnik naše ustanove bio je dužan braniti odluku Znanstveno nastavnog vijeća. Nije ju branio pa je izravno stvorio krizu na Hrvatskim studijima, a studente i profesore doveo pred zid. Ako smo dosad i bili podijeljeni, sada kada su pale sve maske, gotovo više da nema osobe koja se ne osjeća izigrano, izjavio je Matić, poručivši da profesori ne kane ostati pasivni, piše Jutarnji list.
 
Sindikalna podružnica Hrvatskih studija predložila da ulazak profesora u štrajk, o čemu će se više znati danas u poslijepodnevnim satima.

Naslovnica Hrvatska