Novosti Hrvatska

'nitko mu nije htio stati na put'

Poljoprivrednik otkriva kako je Todorić uništio domaću poljoprivredu: Progovorio sam o njemu u 'Gazdi', za dva dana su mi prekinuli isporuku

'nitko mu nije htio stati na put'

Portal 100posto.hr objavio je danas razgovor s poljoprivrednikom koji je, onda kada su svi šutjeli, ukazao na, kako kaže, 'Todorićev plan za uništenje hrvatskog gospodarstva'.

'Gazdu' smatra odgovornim za potpuni krah poljoprivrede te poručuje da bi, zbog svojih štetnih poteza, trebao odgovarati za veleizdaju. Nedavnu izjavu predsjednice o Todoriću smatra, ne samo zakašnjelom, nego i krajnje licemjernom, jer svi su, tvrdi, godinama znali da je Gazdina poslovna politika kancerogena za hrvatsko gospodarstvo, no nitko mu nije htio stati na put. 

"S Agrokorom sam surađivao dvije godine, no, nakon što sam, u filmu 'Gazda', otvoreno progovorio o nepravilnostima u domaćem agraru i trgovini, ukazujući na poteze koji su učinjeni kako bi se uništila domaća proizvodnja, odmah je uslijedila Todorićeva osveta.

Pretpremijera filma bila je u petak, a već u nedjelju, u večernjim satima, dobio sam obavijest o prekidu isporuke poljoprivrednih proizvoda iz naše zadruge 'Domaće blago', zbog čega su ljudima tada propale na stotine tona kupusa i cvjetače", kaže Dragutin Dukić, jedan od rijetkih proizvođača koji se, još dok je Todorić bio na vrhu, usudio javno reći da je u njegovom moćnom koncernu nešto trulo.

U razgovoru za 100posto otkrio je što je točno izjavio u filmu, koji mnogi ni do danas nisu uspjeli vidjeti, te je, iz perspektive proizvođača, 'demontirao' Todorićev plan uništenja hrvatske poljoprivrede, a lančano i čitavog gospodarstva.

'Velike zarade na prodaji finalnih proizvoda'

"Dio filma 'Gazda' snimao se kod nas u zadruzi. Tada sam javno upozorio da je nedopustivo da jedan čovjek diktira i cijenu repromaterijala i otkupnu cijenu proizvoda te, u konačnici, cijenu finalnog proizvoda koju plaćaju potrošači. Sve je funkcioniralo ovako – robu su klasirali Todorićevi djelatnici.

Razdvajali su dio koji je išao za industriju, a poljoprivredni proizvodi, koji su bili svrstani pod prvu klasu, na policama su se prodavali po cijenama i deset puta višim od onih koje je Agrokor plaćao dobavljačima. Budući da imaju i hladnjače, u periodima godine kada tih poljoprivrednih proizvoda nema na tržištu, čak ni u plastenicima, cijene su vrtoglavo skakale te su bile i 20 puta veće od otkupne", kaže Dukić. 

Velike su se zarade, tvrdi, vrtjele i na prodaji finalnih proizvoda.

"Todorićev je Agrokor, primjerice, plaćao od 1,80 do 2,20 kuna za crvenu papriku, a potom je ajvar, kao finalni proizvod, prodavao po 25 kuna. Kupusnjače, koje su se skladištile u hladnjači, kupovao je od proizvođača po cijeni od 50 ili 60 lipa za kilogram, a u svojim ih je trgovinama kupcima prodavao po cijeni od 4 ili 5 kuna po kilogramu. Sve što se prodalo plaćeno je odmah, kešom ili karticama, a pritom nekim dobavljačima nije plaćano mjesecima, te stoga postavljam pitanje kako je moguće da se sustav koji tako funkcionira nađe u ovakvim problemima. Kako je moguće da se, dok je tvrtka pred potpunim kolapsom, isplaćuju masne dividende", kaže Dukić. 

'Zar je moguće da krivac neće odgovarati?'

Tvrdi da je Gazda imao dobro razrađen plan kako uništiti male prerađivače i proizvođače, nakon čega je lako izašao na kraj s velikim proizvođačima poljoprivrednih proizvoda koji su, zbog širenja proizvodnje, zagazili u milijunske kredite i tako se našli u okovima višegodišnjeg dužničkog ropstva. 

"Todorić bi trebao odgovarati za veleizdaju jer je, pogodujući uvoznom lobiju i krupnom kapitalu, uništio čitavo hrvatsko gospodarstvo. Po direktivi Todorića, velike mljekare, Vindija, Dukat, Belje, uništile su male prerađivače mlijeka.

Njegova generalna taktika je bila najprije uništiti male i srednje proizvođače neotkupljivanjem proizvoda, obiteljska gospodarstva s kojima je sklopio suradnju uništio je neplaćanjem, a velike proizvođače je dotukao, najprije nabrijavanjem cijena repromaterijala, a potom diktiranjem niskih otkupnih cijena", kaže Dukić.

Ističe kako je Todorić prema hrvatskim proizvođačima vodio brutalnu politika ucjene – uzmi koliko ti dajem ili ostavi, a ja ionako sve to mogu uvesti iz Srbije, Makedonije i Bugarske, po nižoj otkupnoj cijeni.

Sve za jednu kunu – i tvrtke i paprika

"I dok se domaći proizvođači, uz visoke cijene repromaterijala, nisu mogli pokriti ni s 2,20 kn za kilogram, Gazda je, za jednu kunu, uvozio papriku iz Makedonije i Bugarske. Finalni proizvod, ajvar, na policama je potom prodavao građanima i po 20 puta većoj cijeni. I dok je, svojom poslovnom politikom, uništavao domaću proizvodnju, Gazda je gomilao kapital, nemilosrdno je izvlačio novac iz sustava Agrokora te je ulagalo u vile i nekretnine.

Svi su znali da će koncern, uz takvo vodstvo, doći u probleme, no nitko nije reagirao. Mač koji sada visi nad glavama zaposlenih u Agrokoru, ne prijeti Todoriću, jer njegova je obitelj, za idućih deset pokoljenja, financijski osigurana", kaže Dukić.

Ističe kako je sramotno što je Ivici Todoriću, sve ove godine, politika maksimalno išla na ruku. Svi koji su se izmjenjivali na vladajućim pozicijama znali su, tvrdi, da Todorić sustavno uništava domaću proizvodnju stvarajući društvo potrošača, a ne zdravo društvo proizvođača.

No, korijen problema, tvrdi Dukić, seže još iz razdoblja mutnih pretvorbi i privatizacija, kada su se zdravim tvrtkama, lijepile teške dijagnoze samo kako bi ih se moglo prodati podobnima za 1 kunu.

"Kada je Todorić uzimao Belje, tadašnjoj sam premijerki Jadranki Kosor, prilikom jednog susreta, rekao da bih i ja vrlo rado kupio tu firmu za 1 kunu. Kosor se tada nasmijala i odgovorila mi da  ta firma ima i 100 milijuna kuna duga. Točno, rekao sam, no ima i 750 milijuna kuna u naplati, te je na novom gazdi samo da naplati ta potraživanja. Za 1 kunu su se tako kupovale tvrtke s milijunskim potraživanjima u naplati, a potom se za samo 10 godina to isto gospodarstvo doveo na rub propasti. U ovoj hrvatskoj priči i DORH i sudstvo definitivno imaju jako puno posla", poručuje Dukić.

'Izjava predsjednice o Todoriću je licemjerna'

"S izjavom kojom sada osuđuje Todorićev luksuzni život u dvorcu, dok radnici strepe za egzistenciju, predsjednica je sama sebi dala šamar. Naime, to je kao da vidimo da se prema nama širi veliki požar, imamo sve sustave za gašenje, no ne činimo ništa, a onda, kada vatra proguta sve pred sobom, ustvrdimo – eee, da smo prskali na vrijeme, spriječili bismo katastrofu.

Upravo se to dogodilo u hrvatskom gospodarstvu – da se požar zvan Todorić na vrijeme zaustavio, ne bi došlo do propasti ovih razmjera. No, nitko nije reagirao, ni sustav, ni banke", kaže Dukić. Poručuje kako ostatke prerađivačke industrije i proizvodnje svakako treba spasiti, ali ne novcem poreznih obveznika koji nisu krivci za nastale probleme.

"Vlada mora zaštititi i očuvati preradbene kapacitete bilo koje jedinice proizvodnje u sustavu Agrokora, ali i osigurati da se troškovi naplate iz Gazdine imovine, a ne na štetu poreznih obveznika i hrvatske sirotinje. Hrvatska Vlada će imati podršku hrvatskog sela samo ako pred zakonom budemo svi jednaki", poručuje poljoprivrednik. 

Piše: Sanja Rapaić/100posto.hr

Naslovnica Hrvatska