Novosti Hrvatska

'pukovnici ili pokojnici'

Hoće li rezultati predstojećih lokalnih izbora presuditi Plenkoviću i Bernardiću? Evo što može ugroziti fotelje čelnika dviju najvećih stranaka u Hrvatskoj

'pukovnici ili pokojnici'

Split i Zagreb odredit će pobjednike i gubitnike ovih lokalnih izbora.

Ako HDZ-ov kandidat Andro Krstulović Opara postane gradonačelnik najvećega gradu u Dalmaciji, Andrej Plenković objavit će pobjedu svoje stranke na lokalnim izborima, učvrstit će svoj autoritet unutar HDZ-a i dobiti vjetar u leđa uoči novog pokušaja preslagivanja parlamentarne većine. Split bi za Plenkovića bio pravi dragulj u izbornoj kruni, definitivni dokaz da su umjereni, urbani kandidati prava budućnost HDZ-a.

Ako, pak, Anka Mrak-Taritaš u Zagrebu uspije uz potporu SDP-ove mašinerije pobijediti Milana Bandića, odahnut će moći Davor Bernardić. Pod pritiskom unutarstranačkih kritičara zbog blijedih nastupa u javnosti, mladi lider socijaldemokrata bi pobjedom u Zagrebu osigurao mir i sebi i svojoj stranci. Milanović mu je ostavio prilično mizernu dotu: vlast u tek dvije županije i četiri veća grada, što je u posljednjih 17 godina najlošija bilanca SDP-a na terenu.

Ta činjenica Bernardiću osigurava kakvu-takvu odstupnicu, jer svaki novi grad ili županija koje socijaldemokrati osvoje – a pikiraju, osim na Zagreb, i na Varaždin, Zagrebačku te Bjelovarsko-bilogorsku županiju – moći će prikazati kao svoj uspjeh.

Fjasko za SDP bi, objektivno govoreći, bio gubitak Rijeke, kojim ta stranka vlada od 1990. Vojku Obersnelu u Rijeci ozbiljno konkurira nezavisni kandidat dr. Hrvoje Burić. Poraz u tome gradu gotovo sigurno bi inicirao smjenu Bernardića sa čela SDP-a. Ono što je Rijeka za Bernardića, Splitsko-dalmatinska županija je za Plenkovića. Poraz u toj županiji za HDZ bi bio istinski izborni antiklimaks. Njega bi Plenković teško preživio, to više što je upravo njegovom intervencijom u posljednji trenutak umjesto Zlatka Ževrnje HDZ kandidirao Blaženka Bobana.

Za Most Bože Petrova veliki bi uspjeh bio da zadrže vlast u svojim utvrdama u Metkoviću i Omišu, te dobiju župana u nekoj od južnih dalmatinskih županija. To bi bila prava pljuska HDZ-u koji ih je prije manje od mjesec dana izbacio iz vladajuće koalicije. Fjasko bi, s druge strane, bio da izgube Omiš ili Metković. To bi bio udarac od kojeg bi se teško oporavili i koji bi, bez ikakve dvojbe, označio početak kraja njihove političke platforme.

Za Željka Keruma bi pravi pravcati trijumf bio da ponovno, nakon svega, postane splitski poteštat. On je ujedno i jedini kandidat koji na ovim izborima nema što izgubiti, nego može samo dobiti. Za razliku od Milana Bandića, koji posljednjih 17 godina drži gradonačelničku poziciju u Zagrebu i kojemu bi poraz u glavnom hrvatskom gradu definitivno značio kraj političke karijere.

HNS se posljednjih šest mjeseci, u vrijeme dok se SDP trudio konsolidirati nakon dva uzastopna parlamentarna poraza, pokušao pozicionirati kao vodeća oporbena stranka. No, i narodnjaci na ovim izborima „vise“. Koketiranje s Plenkovićem oko preslagivanja većine moglo bi ih koštati pobjede u Zagrebu. Andro Vlahušić je u Dubrovniku dobio crveni karton i isključen je iz utrke zahvaljujući pravomoćnoj sudskoj presudi. Veliko je pitanje može li HNS-ovac Valentin Dujmović svojoj stranci sačuvati Dubrovnik.

Ako pak HNS odnese pobjedu u oba ova grada, u Zagrebu uz pomoć SDP-a, u Dubrovniku bez nje, Ivan Vrdoljak moći će proglasiti najveći trijumf HNS-a u povijesti. I definitivno se potvrditi kao snažan igrač na političkoj pozornici.

 

Naslovnica Hrvatska