StoryEditorOCM
Hrvatskajedan brat crven, drugi crn

Kovanica o dva Hrvata u tri stranke nije pala s neba: povijest svjedoči o obiteljima s ustašama i partizanima, a čak je i slavni vratar Hajduka zbog ženidbe 'ustašicom' bio pod budnim okom Udbe

Piše Davor Krile
12. veljače 2018. - 10:33
Braća Zelenika. Antinu (lijevo) ulicu koju je dobio kao zaslužni partizan, zamijenila je 1991. Ivina ulica (desno), njegova brata, inače ustaškog tabornika u Zagrebu

Jedan brat partizan, a drugi ustaša – kombinacija je koja je prosječnom građaninu puno bliža iz narodne predaje nego iz povijesnih dokumenata ili literature.

Predložak koji je nekad bio temelj agitpropovske kovanice o bratoubilačkom ratu u praksi je nerijetko ipak značio pokušaj povećanja obiteljskih šansi za preživljavanje, tko god da na koncu velikoga povijesnoga klanja pobijedi.

U vremenima u kojima HDZ-ov Milijan Brkić agitira za veliku koaliciju, zatrpavanje ideoloških rovova i veliko povijesno pomirenje, nije se naodmet prisjetiti nadahnjujućih, a opet prilično kardinalnih slučajeva u kojima je majka istom rukom odnjihala vatrene Titove sljedbenike i jednako paprene Pavelićeve vojnike.

Kovanica o dva Hrvata u tri stranke nije našemu narodu pala s neba: njezin je zače...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:32