Novosti Hrvatska

osuđeni ratni zločinac

Je li Medved zaista pozdravio Norca? Pitali smo Ministarstvo, evo što su nam odgovorili

osuđeni ratni zločinac

Je li ministar hrvatskih branitelja na otkrivanju spomenika u Ljubovu zaista osobno pozdravio Mirka Norca, pravomoćno osuđenog ratnog zločinca?

Evo što su nam odgovorili iz Medvedova ministarstva: "Na otkrivanju spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u VRO 'Oluja' u ZP Gospić s područja grada Gospića, moderatorica programa uvodno je pozdravila g. Mirka Norca, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sve nazočne generale i ratne zapovjednike. G. Mirko Norac je bio zapovjednik ZP Gospić u vojno-redarstvenoj operaciji 'Oluja'", poručuju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

U redu, bio je zapovjednik, mislimo mi, ali je potom optužen pa i pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Gospiću i Medačkom džepu. U međuvremenu, odslužio je kaznu i, kako to već biva s generalskom populacijom u Hrvata, pokrenuo "uspješan biznis", tj. osnovao zaštitarsku firmu.

Iz poslovne poluanonimnosti izronio je prije nekoliko dana kad se pojavio u već spomenutom Ljubovu. Prema medijskim izvještajima, Norca su s govornice pozdravili svi osim predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Dakle i Medved, ali i ličko-senjski župan Darko Milinović.

HRT-u je izjavio da je dobio poziv i za Knin te da je u Ljubovo "samo došao odati počast svojim prijateljima, suborcima i vojnicima". Bio je to, čitamo po portalima, prvi put da se ukazao na nekom skupu od kraja 2011. godine kada je pušten iz zatvora.

Iz odgovora u uvodu, međutim, ne razabiremo je li Medved zaista pozdravio Norca, kako je pisano u medijima, ili je to učinila samo "moderatorica programa".

I to smo pitali Ministarstvo hrvatskih branitelja, no ignorirali su nas. Okrenuli smo i Medvedov telefonski broj, ali nije se odazvao.

Naslovnica Hrvatska